Foto: TT

Fredpristagarna i Oslo

Publicerad

Malala Yousufsay från Pakisatan och Kailash Satayarthi från Indien är i Oslo och tar emot Nobels fredspris. De tackade Nobel-kommitteen för att man valt att ge priset till dem som ett tecken på att barnen behöver hjälp.

– Priset är viktigt för miljontals barn som förvägras en barndom, som förvägras frihet, utbildning och hälsa, sa Kailash Satayarthi.

– Vi har rätt att gå i skola, något vi förtjänar. Varför är det så i denna värld att många barn förnekas utbildning. De önskar bara papper och penna, inte datorer och läsplattor, sa Malala Yousufsay.

”Islam är en fredlig religion”

Malala Yousufsay berättade som svar på en fråga att Islam är en fredlig religion, för solidaritet och humanism.

–Det finns de muslimer som inte riktigt förstår religionen, de har inte studerat den. Islam handlar om att studera saker, att upptäcka världen. Många är indoktrinerade och har inte fått studera.

Malala Yousufsay blev känd över hela världen, när talibaner 2012 attackerade hennes skolbuss och sköt henne i huvudet för hennes orädda kamp för flickors rätt att gå i skolan. Hon hoppas kunna inspirera barn i hela världen att stå upp för sina rättigheter.

Malala Yousafzai bloggade om talibanstyret i sin hemstad Mingora för BBC:s räkning under pseudonym. Hennes kamp för rätt till utbildning belyste situationen för tiotusentals flickor som nekades skolgång av militanta islamister. Hon med sina 17 år är den yngsta fredpristagaren någonsin.

Aktiv mot barnarbete

Kailash Satyarthi har varit aktiv i kampen mot barnarbete i landet sedan 1990-talet och driver bland annat organisationen Bachpan Bachao Andolan som jobbar med att befria barn från slavliknande förhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.