Foto: TT

Örnar ska jaga drönare

Uppdaterad
Publicerad

Drönare ses som ett möjligt sätt för terrorister och kriminella att använda som en bomb eller annat vapen.

Drönare ställer till problem för flygtrafiken men är enligt polisen och andra brottsbekämpande myndigheter i världen, så kan drönarna innebära ett ännu större hot. Till exempel skulle drönare kunna användas till att spränga bomber i folksamlingar eller sprida gifter som mjältbrand eller sarin gas. Drönare kan också användas för olaga övervakning och avlyssning.

Bart Custers arbetar med forskning på det nederländska justitiedepartementet säger att det finns många skrämmande scenarion där drönare kan användas på fel sätt.

– I Japan används drönare för att spruta bekämpningsmedel över grödor och det skulle kunna användas för att spruta på människor. Tänk vad som kan hända om man byter ut bekämpningsmedel mot något ännu farligare gift, säger Bart Custers

Positiva tester

I Nederländerna tar man hoten om vad drönare skulle kunna användas till på stort allvar att man nu ser över hur man bäst kan skydda sig mot angrepp. Tester utförs nu där örnar tränas för att stoppa drönare i luften. Den nederländska polisen menar att konventionella metoder som att skjuta ned drönare i luften inte fungerar för det riskerar att skada människor på marken.

– Testresultaten är mycket goda och jag tror att vi inom en snar framtid kommer att kunna använda örnar för att ta ner flygande drönare, säger polisen Michael Baeten.

Man skulle kunna tro att örnarna skulle kunna skadas av rotorbladen. Men med sin örnsyn så visar tester att de anfaller drönarens bakifrån och griper tag i drönarens mitt och skadas därför inte.

Geoff LeBaron vid miljöorganisationen National Audubon Society säger till The Guardian att han är imponerad av örnarnas träffsäkerhet.

– De måste ha en otrolig noggrann syn och örnarna kan nog se hur rotorbladen faktiskt rör sig medan en människa bara ser något suddigt, säger Geoff LeBaron till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.