Polisen har gripit en man misstänkt för grov misshandel i en by i östra Norrbotten. Foto: TT.

Polisens dödsskjutningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall då svenska polisen använder sina skjutvapen för att hota misstänkta personer ökar, liksom antalet fall av dödsskjutningar. Det här visar ny statistik från polisen.

Martin Lundin, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning menar att man kan se en trend när det gäller antalet personer som dödats av svensk polis.

– Det är väldigt låga siffror men vi kan ändå se att det är ett något högre antal än det varit genomsnittligt de tidigare åren. De senaste 25 åren har det rört sig om en person som avlidit per år, i snitt. Nu de senaste tre-fyra åren ser vi en ökning då det åtminstone är två personer som avlidit varje år.

Bara hittills i år har tre personer skjutits ihjäl av polisen i samband med olika ingripanden. I början av maj sköts en knivbeväpnad man till döds efter att han gått till attack mot poliserna vid ett ingripande i Uppsala. En man sköts ihjäl av polis i Bagarmossen i juni efter att han öppnat eld mot en polispatrull. i juli sköts en man till döds av polisen i Viksjö efter att han ska ha uppträtt hotfullt och varit beväpnad.

Varför ser statistiken ut så här?

– Jag har ingen bra förklaring till det. Vi gjorde en förstudie för ett tag sedan där vi kunde se vilken typ av situation som är vanligast och det är en person beväpnad med kniv, yxa eller svärd som ofta är påverkad av alkohol eller droger och som inte helt sällan också är allvarligt psykiskt störd. Vi ser att vissa av de här situationerna är svåra att lösa utan någon form av våldsanvändning eller till och med skjutvapen.

”Poliser upplever en högre hotbild”

Även så kallade betvinganden har ökat från 191 fall 2014 till 269 under 2015. Det är situationer när polisen använt sitt tjänstevapen och hotat en misstänkt gärningsman för att få personen att medverka, utan att avlossa vapnet. En del i ökningen tros bero på ökad inrapportering men Martin Lundin tror också att det handlar om en verklig ökning.

– Det man kan konstatera är poliser upplever fler situationer där man känner sig tvingad att använda skjutvapen för att hota med det. Det man möjligen kan sätta det i samband med är att det varit en hel del skjutningar och att det är mer vapen bland kriminella och att poliserna därför upplever en högre hotbild.

Hoppas på elchockvapen

Polisen startade 2014 en utredning för att se över polisens användning av skjutvapen. Förstudien är klar och visar att elchockvapen är en åtgärd som bör minska polisens skjutande. Ett införande av elvapen har länge varit ett önskemål på flera håll inom polisen

– Vi jobbar ständigt med vår kompetens att lösa situationer utan att använda våld. Nu kommer vi också göra en försöksverksamhet med så kallade elchockvapen för att se om det kan vara ett sätt att få ner skjutvapenanvändningen, säger Martin Lundin.

Polisskott i Sverige

Antal händelser där skjutvapen använts och varningsskott/verkanseld avlossats:

År/Antal händelser/Dödsfall

2003: 22 1

2004: 33 1

2005: 18 1

2006: 11 1

2007: 22 0

2008: 36 0

2009: 22 1

2010: 22 0

2011: 57 1

2012: 34 0

2013: 35 4

2014: 39 3

2015: 41 2

2016: – 3 * Statistik t.o.m 10 juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.