Foto: Regeringen/TT

Löfven: Tillfälliga tältläger införs

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar kan tvingas bo i tältläger i Sverige. Det beskedet gav regeringen idag. Dessutom ska en ny form av stödboende för barn införas.

– Sverige förbereder sig för en krissituation. Nu krävs samling och gemensamt ansvarstagande, sade statminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens med regeringen i dag.

Löfven inledde presskonferensen med att betona vidden av flyktingkrisen, den största sedan andra världskriget.  Samtliga samhällsaktörer ska nu aktiveras och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, får i uppdrag att samordna insatserna.

Värsta krisen

– Vi står i den värsta internationella flyktingkrisen sedan andra världskriget. De senaste sju dagarna har 8899 människor sökt sig hit. Om det fortsätter i samma takt, har över 150 000 människor sökt sig hit, säger statsminister Stefan Löfven på presskonferensen.

#flykt

– Sverige förbereder sig för en krissituation. Nu krävs samling och gemensamt ansvarstagande. Krävs att alla tar ansvar i EU och i Sverige. Alla kommuner måste vara med. Det kommer att kosta pengar, säger Stefan Löfven.

Boendet nummer ett

Prioritet ett blir att lösa boendet, och det är där de tillfälliga tältlägren kommer in i bilden.  Det handlar om mycket enkla boenden, och kommer att ställa större krav på de asylsökande, enligt Löfven.

– Nu ligger fokus på ett ordnat mottagande. Det första gäller att få fram ett boende. Standarden sänks. Nu gäller det att få tak över huvudet. Regeringen har i dag gett Migrationsverket i uppdrag att vid behov uppföra tält, säger han.

Det finns i nuläget redan 185 vinterbonade tält klara som kan ta 1.000 sovplatser, men fler ska beställas, enligt migrationsminister Morgan Johansson (S).

Länsstyrelserna ges i uppdrag att göra en inventering av alla lokaler i landet som kan användas. Det kan gälla campingplatser, industrilokaler, lägenheter och gymnastiksalar, uppger Morgan Johansson.

Tältläger nödlösning

Tältlösningen är en åtgärd i sista hand, förklarar Johansson senare för SVT:s reporter. Det ska handla om en så kort tid som möjligt, betonar han. Han vill dock inte precisera hur lång tid det kan röra sig om som asylsökande kan behöva bo i tälten.

MSB har stor erfarenhet av att bygga upp tältläger vid internationella insatser efter exempelvis naturkatastrofer. Bland annat har myndigheten varit med och hjälpt UNHCR i Jordanien. Anneli Söder Bergholm på MSB betonar att det är mycket mer praktiskt att sätta upp tält där det finns befintliga faciliteter i närheten:

– Att börja lägga el, vatten och sanitet helt utan förberedelse innebär ju annars jättelånga förberedelsetider.

Olika typer av tält är aktuella, men alla ska vara vinterbonade. De kommer att vara 20-30 kvadratmeter stora och utrustade med värmekälla, sängar och sänglinne. I sådana tält ryms fem, sex personer.

Resurser till kommunerna

Men också skola, arbetsmarknad och alla berörda samhällssektorer kommer att mobiliseras.

–Läget är så allvarligt att alla samhällsaktörer måste rycka in, sade statsministern.

För att klara den ansträngda situationen kommer kommunerna att få ökade resurser.  Det handlar om bland annat skolor till barn och utbildning av vuxna.

– Det är oerhört viktigt att barnen får en struktur, säger Löven.

Snabbspår och nytt boende

Regeringen satsar också på ett snabbspår för att lärare med utbildning från ett annat land snabbt ska kunna börja jobba inom den svenska skolan, uppger  utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) på dagens presskonferens.

Vidare införs ien ny boendeform för barn, stödboende. Det passar många barn bättre än HVB-hem, enligt barn- och hälsominister Åsa Regner. Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss om detta.

– Vi hoppas på samarbete i riksdagen och att den kan träda i kraft 1 januari 2016, säger hon.

Avvaktar med gränskontroller

På en fråga kommenterar statsministern Moderatledaren Anna Kinberg Batras krav på tillfälliga gränskontroller.

– Vi är självfallet beredda att göra det, men det bedömer myndigheterna bäst. Men jag drar mig för att själv göra den bedömningen. Det kan bli litet våghalsigt om vi själva ger oss in i sådana bedömningar. Vi har ännu inte fått några sådana signaler, säger Stefan Löfven.

En viktig del blir också att intensifiera arbetet när det gäller ett snabbt återvändande för dem som inte har asylskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet