Nedskärningar slår hårt mot Stockholmspolisen

Uppdaterad
Publicerad

Men närpolisen, nyrekryteringen och insatsverksamheten ska inte påverkas

Biträdande länspolismästrare i Stockholms Ulf Johansson har beslutat om omedelbara besparingsåtgärder på cirka 45 miljoner under 2013. Anledningen är att samtliga polismyndigheter i landet måste ha sin budget i balans när de slås samman till en enda år 2015. Om polisen skulle fortsätta arbeta på samma sätt som idag skulle det bli ett sammanlagt underskott på 500 miljoner kronor fram till årsskiftet 2014/2015, varav 260 i Stockholm.

– Underskottet har uppstått delvis genom att vi inte fått kompensation för löneavtal och delvis för extraordinära händelser som upploppen i Husby och besöket av USA:s president Barack Obama.

Myndigheten är noga med att påpeka att besparingarna inte ska slå mot kärnverksamheten som närpolisverksamheten, dess förmåga att utreda mängdbrott och utryckningar. Istället ska besparingarna bland annat göra på att:

De civilanställda som slutar kommer inte att ersättas.

* Kostnaderna för övertid ska minimeras

* Allmän minskning av inköp typ datorer, fordon och annan material

* Stopp för inköp av externa tjänster, exempelvis extern bevakning på arresterna.

Polisförbundet i Stockholms län tror ändå att besparingarna kommer att slå mot kärnverksamheten när poliser ska ta över sysslor som idag sköts av civilanställda eller externa operatörer.

– Kärnverksamheten kommer att drabbas indirekt i och med att poliser måste göra uppgifter som civil personal gör idag. Det betyder att det blir färre poliser på stadens gator när de istället ska sköta uppgifter som bevakning av arresten och sköta receptioner, säger ordförande Stefan Eklund.

Stefan Eklund vittnar också om en oro bland medlemmarna när det återigen ska dras ner inom verksamheten.

– De känner sig stressade och pressade utav den situationen vi har. Redan idag där de som arbetar i radiobilarna är belastade till mer än hundra procent och alltså inte hinner ta en fika eller ens äta lunch.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.