– De som i dag är outsiders på bostadsmarknaden, till exempel ungdomar, skulle gynnas av en mer marknadsmässig hyressättning. Då får de en chans att komma in på marknaden, säger Bo Söderberg, analyschef på Boverket.
Myndigheten släppte på onsdagen en rapport där de pekar ut bruksvärdessystemet – att bostadshyror fastställs i förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgäster – som en förklaring till bostadsbristen i Stockholm och övriga landet.
– Systemet leder till att nivåerna på hyrorna, alltså bruksvärdesnivån, blir lägre än vad marknadshyran skulle vara i attraktiva bostadsområden, säger Bo Söderberg.
Kan inte en lika viktig förklaring vara att det byggs för få bostäder?
– Jo, men en orsakerna till att det byggs för lite är just det här systemet.
Vill öka rörligheten
Enligt Boverket stoppar bruksvärdessystemet upp marknaden eftersom de som har låga hyror håller hårt i sina kontrakt – även om de till exempel blir färre i hushållet. Med en fri marknad där hyrorna sätts utifrån betalningsvilja, tror myndigheten att Stockholm skulle få närmare 27.000 nya bostäder. Men slutsatserna har redan hunnit kritiseras. Enligt Hyresgästföreningen skulle de förslag som antyds missgynna stockholmare som redan har hyreskontrakt.
– Hyrorna skulle höjas till en sådan nivå att en del blir tvungna att packa ihop och flytta. Och det är just det som det svenska bruksvärdessystemet motverkar, det ska vara en trygghet, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.
– I dag betalar de flesta väldigt höga hyror men det finns också stora skillnader just därför att hyran sätts efter standard och kvalitet. Hyrorna i nybyggda områden kan ligga på nivåer som är ouppnåeliga för de allra flesta, bortåt 20.000 kronor i månaden.