Fälld för narkotikabrott – utan att ha rört knarket

Uppdaterad
Publicerad

27-åringen drev en sajt där knark såldes och köptes.

En 27-årig man fälldes i dag till fängelse i fyra år för att ha drivit en sajt där mängder av narkotika bytte ägare.

Det är första gången i svensk rättshistoria någon fälls för narkotikabrott för att enbart ha upplåtit en webbplats där andra har sålt knark, utan att själv ha sålt narkotikan.

Mannen döms för grovt narkotikabrott.

-Det faktum att han lagt upp hemsidan, drivit hemsidan och möjliggjort för andra personer i hela Skandinavien att sälja narkotika och att det riktats mot bland annat ungdomar gör att han döms, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad.

Omfattande försäljning

Försäljningen av narkotika på sajten var omfattande. Under ett och ett halvt års tid, från sommaren 2010, gjordes mängder av narkotikaköp mellan köpare och säljare. Under en enda sommardag 2011 var 900 trådar där narkotika såldes igång på sajten.

-Min klient medger ju att det är han som startat den här sajten men syftet är att skapa ett forum för drogliberala. Han tappade kontrollen och sista månaderna blev det en dramatisk ökning av trådar på sajten, säger 27-åringens försvarsadvokat Per Borgblad.

Liknelsen med fildelningssajten Pirate Bay är slående, med en stor skillnad. Den som tillhandahöll den sajten gjorde sig skyldig till medhjälp när andra laddade ner upphovsrättsskyddat material.

I det här fallet fälldes mannen som tillhandahöll sajten för grovt narkotikabrott – inte medhjälp.

-Den stora skillnaden är att här finns en kriminalisering  som tar sikte på de förmedlade gärningarna vilket inte finns när det gäller upphovsrättsbrott utan där blir det en form av medhjälp istället, säger Petter Asp, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.

Som en köp-/säljsajt

Samtidigt fälls en 23-årig man till fängelse i fem månader för narkotikabrott och försök till narkotikabrott. Tre andra personer i åldrarna 19-28 döms till skyddstillsyn för narkotikabrott. De här personerna har köpt och sålt narkotika på sajten.

Sajten har haft ungefär samma funktioner som lagliga köp- och säljsajter. Bland annat har köparna kunnat markera en lyckad transaktion, vilket givit säljarna status som ”pålitliga” säljare.

Den fällde 27-åringens försvar gick ut på att han bara drev en sajt som var till för att drogliberala personer skulle kunna diskutera med varandra. Han kunde inte ana att han skulle hållas tills svars för transaktionerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.