Mats Wennberg, lantbrukare på Ärentuna Prästgård norr om Uppsala, planerar för 9000 höns som ska värpa KRAV-märkta ägg från och med nästa höst.
– Jag tror det är framtiden helt enkelt, med tanke på vad folk efterfrågar idag, säger han.
Vi köper allt mer ekologiska och kravmärkta produkter samtidigt som produktionen halkar efter. Obalansen leder till brist på varor som ägg och griskött i butikerna. Men nu verkar en vändning vara på väg.
– Konsumtionen ökar snabbt och beräknas växa med 30 % i år. Nu finns det en marknad som lockar många lantbrukare att lägga om, säger Johan Cejie försäljningschef på organisationen KRAV.
För att Ärentuna Prästgård ska bli KRAV-certiferad måste hönsen matas med ekologiskt foder, kunna röra sitt fritt och få värpa i naturlig takt. Satsningen kräver en investering på ca 12 miljoner kronor – något som väcker oro men också framtidstro hos lantbrukaren Mats Wennberg.
– Man måste våga förlora, annars kan man inte vinna någonting, säger han.
Men här känns det som att det kan gå vägen?
– Ja, annars skulle jag aldrig göra detta!
Intresse för KRAV-märkt bland lantbrukare
År Antal
2011 200
2012 120
2013 44
2014 150