Foto: Erik Mårtensson, TT

Friends Arena kan få konstgräs

Uppdaterad
Publicerad

Gräset på fotbollens nationalarenan har kritiserats ända sedan starten, och det har bytts gräs oftare än planerat.

Arenaexperten Dan Persson säger till Dagens Nyheter att det därför kan komma att bli konstgräs på arenan, men att naturgräs ska läggas på till landskamper.

– Jag ser ingen ekonomisk vinning i att växla underlag. Då finns det andra lösningar som är mer intressanta, säger Thomas Perslund, vd för driftsbolaget SAM som driver Friends Arena, till DN.

Tekniskt möjligt med två underlag

Sune Hellströmer, Fotbollförbundets representant i ägarbolaget, säger till DN att det är tekniskt möjligt med både konstgräs och naturgräs på arenan.

Det har lagts nytt gräs till veckans EM-kvalmatcher mot Ryssland på torsdag och Liechtenstein på söndag.

Dyr ombyggnad

Dan Persson säger också till DN att Friends inte lever upp till de krav som dagens publik har när det gäller till exempel restaurangytor och så kallade hospitalityytor.

– Jag skulle säga att det behövs en ombyggnad för 200-300 miljoner. Man kan fråga sig varför man inte byggde detta direkt, men jag tror att man kände att kostnaderna redan hade skenat, säger Persson till DN.

Thomas Perslund säger att viss ombyggnad kan komma att behövas, men inte för de höga summorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.