Gäddfabrik sjuder av fertilitet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra miljoner och tvåhundra kilo sten har förvandlat en skräpig sumpmark till ett attraktivt utflyktsmål med promenadvägar, fågeltorn och picknickplatser alldeles invid Hemmesta vägskäl på Värmdö.

Bussen från Slussen leder rakt till gäddlek i nyrestaurerade Hemmesta sjöäng på Värmdö.

– Det här kan bli hela stockholmsområdets finaste fågelsjö om några år, tror Tom Arnbom, Världsnaturfondens naturexpert.

– Vi har redan haft sextio gäddor i fällan, vissa över tio kilo, berättar Tobias Fränstam från Sportfiskarna.

– Om några år kommer vi att se flera tusen, tillägger Tobias Fränstam, som varje dag tömmer den sk fiskfällan, som fångar fisk på vandring upp till våtmarken för att leka. Fisken vägs och mäts innan den släpps ut igen och registreras för att mäta hur våtmarken fungerar.

Röjning

Det började för två år sedan, med upprensning av vad som varit ett skräpigt ”ickeområde” invid vägen vid Hemmesta.

– Här var utdikat sedan många år, en otrevlig plats där ingen ville vara. Vi såg att både fisk och fågel sökte sig hit, men misslyckades med förökningen eftersom förhållandena var dåliga. Så då bestämde vi oss för att göra något åt det här området, säger Ann Hagström, kommunekolog i Värmdö kommun.

Området röjdes, bäcken som leder ner till havet dämdes upp och här byggdes promenadstig, picknickplatser och stort utkikstorn.

Succé direkt

– Ge den här platsen några år och det kommer att bli en av Stockholms läns bästa fågelsjöar, säger Tom Arnbom, Världsnaturfonden WWF.

– Redan nu har antalet fågelarter fördubblats, allt finns här. Så fort det dämmet var på plats förra året så kom tofsvipan som nästan varit försvunnen från Värmdö. Nu häckar flera par här och vi har sett allt från enkelbeckasin till sångsvan.

– Dessutom är det den enda plats med både fågel- och fisktorn, vad jag vet, fortsätter Tom Arnbom. Man kan stå uppe i tornet och se hur gäddan leker nere i sjön!

Varmt och grunt

Och gäddor alltså. Gäddan och en rad andra fiskar säker sig in till grunda, varma våtmarker när det är dags för lek. Men i Stockholms län har nittio procent av gäddans lekplatser försvunnit det senaste århundradet, oftast eftersom de dikats ut för att bli åkermark.

Detta är en av flera anledningar att gädda och även aborre i stort sett försvunnit från stora delar av Stockholms skärgård.

Gäddor nyckelroll

Rovfisken har en viktig del i balansen i Östersjön. När rovfisk som gädda försvinner ökar i förlängningen mängden växtplankton. För att komma till rätta med övergödningen i Östersjön är fler rovfiskar en av de viktigaste komponenterna.

– Gäddan har en mycket viktig roll i ekosystemet – och så är den förstås rolig att fiska efter, konstaterar Tobias Fränstam, som en av förklaringarna till att Sportfiskarna arbetar med en rad så kallade gäddfabriker längs hela ostkusten.

Det är ansträngningar som lönar sig. Bara ett år efter restaureringen av en våtmark i Kalmar sund hade produktionen av gäddyngel ökat från 3 000 till 65 000.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.