Gymnasium blir studentbostäder

Uppdaterad
Publicerad

Flitens lampa kommer åter att lysa på S:t Görans gymnasium som stått tomt sedan 2008. Skolans lokaler byggs nu om och blir studentlägenheter.

”Arkitektur är ett mäktigt språk, det rör vid våra sinnen och våra känslor.” Det sa Léonie Geisendorf som har ritat S:t Görans gymnasium på Kungsholmen. Skolbyggnaden invigdes 1960 och var skola fram till för några år sedan då den på grund av dålig ventilation bedömdes som olämplig för skolverksamhet. 

– Det var då vi fick erbjudande att köpa det här huset och försöka bygga om det till studentbostäder, säger Pelle Björklund på Svenska bostäder. Nu blir ju det verklighet så återigen kommer det här att bli ett levande hus.

Blir 238 lägenheter

De gamla lektionssalarna ska byggas om till 238 studentlägenheter. 

– Om man ser till den stora bilden är det ett litet bidrag, säger Teodor Strömdahl Östberg, ordförande för SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation. Men om man ser till vad som byggts hittills så är det ett väldigt stort tillskott. Vi har inte producerat så många studentbostäder i Stockholm de senaste åren.

Gamla lektionssalar byggs om till bostäder

Arkitekten Léonie Geisendorf som fyller 101 år i april har uttryckt oro över förändringarna som ska göras i det k-märkta 11-våningshuset.

– Ja det kan jag förstå, säger Pelle Björklund. De byggdes som en skola och kanske hade det bästa varit om det hade kunnat fortsätta vara skola. Hela exteriören kommer ju se likadan ut som när det var nytt, och även alla gemensamma utrymmen.  Det är de gamla lektionssalarna som byggs om till bostäder, säger han.

Gymnastikhallen blir kvar

Gymnastiksalen som ligger på översta våningen kommer att renoveras försiktigt men finnas kvar. Förutom studentlägenheter kommer flera förskoleavdelningar att ta plats i byggnaden. Studenterna kan börja flytta in 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.