Hårt tryck på kvinnojourerna

Uppdaterad
Publicerad

Enormt många fler våldsutsatta kvinnor hör av sig till Somaya kvinno- och tjejjour.

-Det var inte ett hem. Det var hela tiden bråk och misshandel. Jag hade inte frid i själen, säger Alishia, som egentligen heter någonting annat.

Hon är en av dem som sökt hjälp och lämnat ett våldsamt hem. Nu bor hon i ett skyddat boende som ordnats av kvinnojouren Somaya.

Våld mot kvinnor

-Förra veckan var det åtta nya personer som ringde varje dag och det var verkligen oroväckande, säger verksamhetsledaren Susanne Namaani.

Fler anmälningar under sommaren

Flera kvinnojourer i länet som ABC har pratat med säger att de skyddade boendena de har är fulla.

SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, säger att situationen är liknande även i andra delar av Sverige just nu.

Faktum är att anmälningarna av grov kvinnofridskränkning ökar under sommarmånaderna.

Det är en tydlig trend enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Kraftig uppgång

Men i år är ökningen större än vanligt på kvinnojouren Somaya.

-Det är en kraftig uppgång: 40 procent fler har ringt än som gjorde det vid samma tidpunkt förra året. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Kanske för att det är svårare att nå myndigheterna nu, kanske beror det på att det pratas mer om våld mot kvinnor nu, säger Susanne Namaani till ABC.

-Du måste helt enkelt göra någonting för att rädda ditt liv. Jag tycker att jag gjorde det rätta, säger Alishia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld mot kvinnor

Mer i ämnet