Hygiensjuksköterskor på förskolor kan bli aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar Kristdemokraterna för fortsatta diskussioner med de rödgröna om att satsa på hygiensjuksköterskor för att få ner smittspridningen på Stockholms förskolor.

Tanken är att hygiensjuksköterskorna ska besöka förskolor för att få ner sjukfrånvaron och minska smittspridningen.

Kristdemokraterna röstade tidigare ner frågan men har nu öppnat upp för fortsatta samtal med de rödgröna.

KD öppnar för samtal

– Att vi avslog den här motionen betyder inte att vi är emot intentionerna i den. Men vi tycker att det görs redan väldigt mycket i Stockholms läns landsting när det gäller att motverka smittor, säger Ella Bohlin (KD) till P4 Stockholm.

Redan idag finns det riktlinjer och utbildningar som förskolepersonalen deltar i, det görs också stödbesök på förskolorna, enligt Ella Bohlin.

Beprövad modell

Modellen med att anställa hygiensjuksköterskor finns redan i Västra Götaland och det är Miljöpartiets förslag att pröva den i Stockholm.  

– Jag är öppen för att fortsätta ha en diskussion kring det här. Det är jätteviktigt att vi får ned smittspridningen och att minska kostnaden för vab. Där ska landstinget vara med och bidra och ta sitt ansvar. Men det är ändå kommunerna som har huvudansvaret för förskolorna, säger Ella Bohlin (KD) till P4 Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.