Enligt Skatteverkets rättslige expert Mikael Sindahl är lagen tydlig när det gäller vilken typ av tjänster som ger rätt till rut-avdrag.
– Man ska avlasta familjerna. Det handlar om vardagsbestyren: Laga mat, tvätta kläder, kanske passa barnen. Det som är det vardagliga.
Men på nätet hittar vi många företag som gör reklam med hjälp av rut-avdraget, och det handlar om en helt annan typ av tjänster. Festfixartjänster. ABC ringer upp Stockholmsföretaget ”Rent a bartender”.
ABC: Jag såg er hemsida och funderade över det där med Rut-avdrag för att hyra hem en bartender? Varför gör ni reklam med det?
– Ja, privatmarknaden den blir ju attraktivare, om de kan få det billigare. De får en faktura av oss som är på halva priset, berättar vd Björn Nielsen.
Men Skatteverkets rättslige expert Mikael Sindahl, säger till ABC att lagen inte tillåter Rut-avdrag för den som vill hyra hem en bartender till festen.
- Ska han blanda drinkar så är det inte matlagning, och det är bara matlagning i hemmet som du kan få husavdrag för.
Björn Nielsen på Rent a bartender har förståelse för det resonemanget.
– Det var väl egentligen inte tänkt så här med RUT. Städning var det från början, sedan kom kock in och då blev väl steget till bartender väldigt litet. Men jag har kollat med Skatteverket och det är helt okej. Och vi kör rätt mycket RUT.
Rent a bartender och andra företag som annonserar om samma sak, menar alltså att dom faktiskt fått okej från Skatteverket. Och mycket riktigt. Det har fattats ett beslut om att godkänna RUT för coctailpartyn, får vi veta nu, av en annan expert på Skatteverket.
– Vi jämställer att blanda drinkar med matlagning.
Trots tanken med samhällsnytta och vardagspussel så rutas det alltså både för lyxkockar och drinkexperter.
– Vad är det för folk som beställer den här tjänsten av er då?
– Ja ska vi vara riktigt krassa i Stockholm så är det innerstaden, Lidingö, Bromma och Djursholm, svarar Björn Nielsen på Rent a bartender.
- Det är oftare vi har jobb där än i Flemingsberg, så att säga.