Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, reagerade med bestörtning när han tog emot nyheten om dödsolyckan.
– Det är en stor svart dag. Återigen är det byggnadsarbetare som får sätta livet till på våra arbetsplatser och ingenting görs. Det här har vi pratat om i många år och det tas inte på allvar, säger han till TT.
”Ingen överraskning”
För Tomas Kullberg som är arbetsmiljöansvarig på Byggnads i Stockholm, kom arbetsplatsolyckan inte som någon överraskning.
– Olyckan är inte så oväntad tyvärr. Det är en komplex arbetsplats, men jag trodde inte att det skulle bli en sådan här stor incident, säger han till ABC.
Tidigare problem
Vidare berättar Tomas Kullberg att facket har besökt arbetsplatsen ett flertal gånger, då det förekommit en del problem. Den senaste gjordes i förra veckan, enligt Johan Lindblom.
– Facket har tidigare haft frågeställningar om varför de anställda arbetar arbetspass som sträcker sig 10-12 timmar per dag, sju dagar i veckan. Dessutom har vi haft en hel del diskussioner om kommunikation eftersom en av huvudentreprenörerna är ett utländskt bolag med utländsk arbetskraft som dessutom saknar kollektivavtal, säger Tomas Kullberg.
Facket har också ifrågasatt den kompetens som finns på arbetsplatsen, men upplever att de inte fått något gehör.
– Vi kan känna att det finns lite brister i kompetensen hos vissa av de som arbetar där. Men när det är en hel kedja av underentreprenörer på den stora arbetsplatsen, är det svårt att åtgärda problemet, säger Tomas Kullberg.