Foto: SVT

Rekordbeslaget: 150 kilo amfetamin

Uppdaterad
Publicerad

Rikskriminalpolisen har gjort landets hittills största beslag av amfetamin. I en långtradare i Helsingborg hittade man 150 kilo amfetamin, som var avsett för Stockholmsmarknaden.

Det var efter en längre tids spaning som rikskriminalpolisen slog till i Helsingborg i slutet av november. Lasten kom från en lastbil som hade färdats genom Europa och passerat Öresundsbron med 150 kilo, amfetamin värt flera hundra miljoner kronor.

– Vad vi vet är ursprungliga lastningsstället Slovakien och då har det gått upp via Tyskland, Danmark in i Sverige, säger Per Wadhed, polisöverintendent på Rikskriminalen.

Rekordbeslag av amfetamin

Största beslaget i svensk historia

Beslaget av amfetamin är det absolut största hittills i Sverige. Som en jämförelse beslagtogs 124,4 kilo amfetamin under hela 2011. Fyra personer sitter häktade, misstänkta för grovt narkotikabrott. Huvudmannen, som greps i Tyskland, är sedan flera år bosatt i Sverige.

– Det är både svenska och utländska medborgare som sitter häktade i det här ärendet, säger Per Wadhed, polisöverintendent på Rikskriminalen, och fortsätter:

– Amfetaminet var troligtvis avsett för marknaden i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordbeslag av amfetamin

Mer i ämnet