Konstgjort solljus gör dementa gladare

Uppdaterad
Publicerad

Fem damer sitter med solglasögon i sina solstolar och dricker paraplydrinkar med äppelcider. I källaren på Enebackens äldreboende för dementa i Åkersberga finns ett solrum som används flera gånger om dagen så här års.

– Vi gillar att sitta med näsan i vädret mot solen. Det är jätteskönt, säger Sonja Sundkvist och blundar mot sollamporna.

Hon har fortfarande sin vita kofta på trots att temperaturen ligger runt 30 grader. Gun Söderstam däremot har klätt av sig till t-shirt.

– Ja, jag skulle gärna ta av mig in på bara skinnet. Det är varmt, men jag är nöjd, skrattar hon.

Ena väggen är tapetserad med ett havsmotiv från Fiji, och ur högtalarna hörs vågbrus och fågelkvitter. Fläktarna gör att håret flyger lite i vinden, och någon tar av sig skorna för att känna på den gröna mattan, men konstaterar snabbt att det inte är riktigt gräs.

Lugnet sitter kvar länge

För några gamla gör glömskan att det känns som första gången de är här, varje gång. Men det spelar ingen roll, förklarar verksamhetschefen Anette Josefsson. Huvudsaken är att det är en positiv upplevelse för tillfället och kroppen tar till sig solljuset vare sig man minns eller ej.

En del av sjukdomsbilden är att man har svårt att komma till ro och ofta är rastlös. Här sitter damerna stilla länge.

– Ja, först när folk kommer ner brukar det vara mycket prat och skratt, men sen brukar ett lugn infinna sig. Många slumrar till i solstolen. Och lugnet håller i sig långt efter att de kommer upp på avdelningarna, säger Gitte Hansson, som är sjukgymnast.

Hon och en diakon från Svenska Kyrkan ger också taktil massage i solrummet till dem som mår allra sämst på boendet.

– Det gör jätteskillnad. Jag har inte gjort någon studie eller så, men jag märker att de blir mer avkopplade och harmoniska. Det har absolut en lugnande effekt, säger Gitte Hansson.

Ingen farlig UV-strålning

Att ljus är viktigt för att vi ska må bra, det vet vi redan. Och när november bara bjöd på fem timmar sol, känner sig många trötta och hängiga. Ännu värre är det för personer som inte är utomhus så mycket.

– På sommaren sitter jag ute hela tiden, men nu när det är kallt får jag gå ner hit till solrummet, säger Sonja Sundkvist.

De starka lamporna i taket ger ett konstgjort solljus, men till skillnad från vanliga solarier är den farliga UV-strålningen bortfiltrerad. En timme i rummet motsvarar 20 min i riktigt solljus. Längre än så sitter inte de gamla, då man inte använder något solskydd. För man får faktiskt lite färg.

Anhörigbesök i solrummet

Boende kan även använda rummet när de är på besök.

– Det är inte alltid lätt eller roligt att hälsa på en dement släkting. Förra veckan dukade vi upp långbord med plockmat här när några anhöriga var på besök. Det blev väldigt lyckat med mycket skratt. Och maten smakade nog också bättre ”ute i solen”, säger Anette Josefsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.