När undergången närmar sig sopstationen

Uppdaterad
Publicerad

Grodregn över Fruängen handlar om något som många känner igen, det evigt dåliga samvetet över sopsortering, klimatångest och livet i en bostadsrättsförening.

Man försöker välja rätt varor i affären, miljövänligt, rättvist och jämlikt, sopsorterar och lider av klimatångest. Det är lätt att känna igen sig i Stadsteaterns nya pjäs, Grodregn över Fruängen.

Det handlar om fem personer i bostadsrättsföreningen Struten, som alla var och en för sig försöker förhindra jordens undergång.

– Det är din återvinning, ditt bilval, din uppvärmning, det är upp till dig om vi ska klara det här tvågradersmålet, säger regissören Sara Giese.

”Varenda scampi dödar en isbjörn”

– Vi står och krigar en och en vid återvinningsstationerna samtidigit som det inte händer någonting på överbyggnadsnivå. Man har klimatmöte och bestämmer att man gör ett nytt klimatmål om fyra år på nästa möte. Jag får ofta en stark bild av att varenda glödlampa som hamnar på fel ställe, varenda scampi, dödar en isbjörn. Man tar hela ansvaret och hela skulden på sig själv, säger pjäsens författare Anders Duus.

– Och det är något väldigt komiskt i det, komiskt och tragiskt, tillägger Sara Giese.

Lågt engagemang i borättsföreningarna

Det handlar också om att bo i bostadsrätt, något som både regissör och författare tidigare gjort, just i Fruängen. Ett boende som de menar oftast drivs av ett extremt lågt engagemang.

– Bostadsrättsföreningar är på ett sätt storföretag som omsätter jättemycket pengar, sedan så bemannas de av en styrelse som är lite halvkidnappad så där, och så finns 300 medlemmar som tycker de bor i hyresrätt och inte kommer på gårdsstädningen. Jag har sagt i något sammanhang, att bostadsrättsföreningar är som maskiner som äter ideellt engagemang, säger Anders Duus.

– Det här är rakt ner i vardagen, det är lyxigt, lyxigt och svårt att jobba med teater som är ens egen verklighet, säger Sara Giese.

Pjäsen har urpremiär 25 oktober på Stadsteaterns Lilla scen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.