Nya nationalarenan i Solna – Salminen åtalas för grovt mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Solna stad, Lars-Erik Salminen (M), har åtalats för grov bestickning och medhjälp till grovt mutbrott i samband med bygget av den nya nationalarenan i Solna.

Salminen åtalas för grov bestickning, och i andra hand för medhjälp till grovt mutbrott. Det framgår av stämningsansökan, som ABC har läst. Att Salminen åtalas för bestickning innebär alltså att han misstänks för att ha betalat ut mutor.

Den tidigare stadsdirektören i Solna, Sune Reinhold, åtalas samtidigt för grovt mutbrott. Enligt stämningsansökan har han tagit emot 906.250 kronor.

Kan ge sex års fängelse

Fyra företrädare för ett bolag som deltar i byggandet åtalas för grov bestickning.

Grovt mutbrott och grov bestickning kan ge fängelse i upp till sex år.

-Jag menar att det de här olika personerna har gjort är att bedöma som en straffbar gärning, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, till TT.

Företagsbot

Chefsåklagare Alf Johansson yrkar även på två miljoner i företagsbot för bolaget som misstänks för inblandning i muthärvan.

-Företagsbot ska man rikta mot företag om man anser att brott har begåtts i deras näringsverksamhet, och de inte har försökt förhindra eller motverka att brott begås i verksamheten.

Otillbörlig belöning

Enligt stämningsansökan betalades pengarna ut från bolaget Råsta Administration (Råstabolaget), som projekterade nationalarenan, till Sune Reinholds privata konsultbolag Sure Konsult. Samtidigt var Reinhold stadsdirektör i Solna. Erik Paulsson var styrelseordförande i Råstabolaget och Solna stad en av delägarna.

Överenskommelsen om utbetalningarna till Reinhold, som åklagaren beskriver som ”för hans tjänsteutövning otillbörlig belöning”, ska ha träffats i Båstad i juli 2007.

”Brotten är med hänsyn till belopp samt Reinholds ställning att bedöma som grova”, heter det i stämningsansökan.

Varför har de här mutorna betalats ut?

-Det måste du nästan fråga dem (de åtalade) om. Men ersättningen har betalats ut för att man har ansett att Reinhold har utfört ett konsultuppdrag, säger Alf Johansson.

Paulsson oförstående

-Han inte bara nekar. Han är helt oförstående till det här åtalet, säger Leif Gustafson, som företräder affärsmannen Erik Paulsson.

Enligt Leif Gustafson såg Erik Paulsson inget olämpligt i att betala ett konsultarvode på nästan en miljon kronor – advokaten beskriver det som ”en måttlig ersättning – till någon som samtidigt var stadsdirektör.

-Nej, han gjorde inte det. Och det är klart att en bidragande orsak var att det fanns ett samtycke från den högsta förtroendevalde i kommunen (Salminen) till att ersättningen utbetalades, och att det låg så uppenbart utanför stadsdirektörstjänsten. Så han har för sin del inte sett något olämpligt i det.

Samband med tjänsten

-De ersättningar som han (Reinhold) har tagit emot, de har haft samband med hans tjänst i kommunen. Och det är ett nödvändigt rekvisit för mutbrott och bestickningsbrott, att det finns ett samband med en tjänst, sade chefsåklagare Alf Johansson vid en presskonferens om åtalet.

Han förutspår att detta – om sambandet mellan utbetalningarna och Reinholds tjänst som stadsdirektör är tillräckligt starkt – blir en knäckfråga i den kommande rättegången.

Åklagaren påstår däremot inte att Reinhold, till följd av utbetalningarna, har gynnat arenaprojektet på ett felaktigt sätt.

-Men det är tillräckligt för straffbarhet att man får en otillbörlig belöning.

”Inte avdragsgillt”

Enligt Alf Johansson har Reinhold fått betalt från två håll när han tagit fram olika tjänstemannaförslag om arenaprojektet – dels fick han ersättning som stadsdirektör, dels som konsult åt Råstabolaget.

-Det måste inte vara brottsligt. Men i det här fallet så påstår jag att det är det, säger han.

I det angivna beloppet på närmare en miljon kronor i mutor är moms inräknad.

-Jag tycker inte att mervärdesskatt är avdragsgill när det gäller mutor.

Johansson har under utredningen inte funnit anledning att granska andra affärer som Fabege och systerbolaget Peab gjort med olika kommuner.

-Vi kan inte spänna bågen över hela landet utan anledning.

Företrädare för Svenska Fotbollförbundet har hörts i utredningen, men har inte varit misstänkta för något brott.

ABC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.