Foto: TT/SVT

Ökad hotbild mot judiska församlingen

Uppdaterad
Publicerad

Judiska församlingen i Stockholm har höjt sin säkerhetsnivå den här veckan, eftersom flera hot riktats mot den och andra judiska objekt i Sverige efter terrordåden i Paris.

Efter den senaste tidens terrordåd i Paris har flera hot riktats mot Judiska församlingen i Stockholm.

I måndags rekommenderade därför polisen och andra myndigheter församlingen att höja sin säkerhet ytterligare.

– Framför allt handlar det om att vara extra vaksam vid olika former av passager. Det kan handla om inkommande mejl, post eller personer som kommer och går hos oss, säger Ingrid Lomfors som är generalsekreterare vid Judiska församlingen i Stockholm till ABC.

Enligt Judiska församlingens säkerhetschef, som vill vara anonym, har hotbilden ökat mot alla judiska objekt i Sverige.

Hot har blivit vardagsproblem

Även den polisiära bevakningen har ökat de senaste dagarna.

– Hot har på något sätt blivit ett vardagsproblem för oss. I snitt får vi någon form av hot var tredje-fjärde dag om man slår ut antalet på en längre tidsperiod. Jag önskar att alla medborgare nu tar sitt ansvar så att vi kan hjälpas åt att få ett Sverige där alla kan känna sig trygga, säger Ingrid Lomfors.

– Vi har ett samarbete med den judiska församlingen och gör fortlöpande bedömningar av hotbilden. I dagsläget har vi en ökad tillsyn av ett tiotal objekt i centrala Stockholm, där judiska verksamheter ingår, säger Fredrik Näslund ställföreträdande chef för stockholmspolisens operativa avdelning.

Bomhotades i somras

Redan i somras höjde den Judiska församlingen i Stockholm sin beredskap efter att flera hot mottagits.

– Två av dem var konkreta bombot, säger Ingrid Lomfors,

Församlingen anmäler alla incidenter och polisen har tagit bombhoten på största allvar.

Inte ovanligt med polisbevakning

Det är inte ovanligt att det är polisiär bevakning framför de judiska institutionerna i Stockholm.

– Vi har god kontakt med dem men kontakten behöver bli ännu bättre, eftersom det är samhällets ansvar att trygga sina medborgares säkerhet, säger Ingrid Lomfors.

På fredag träffar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) företrädare för Judiska centralrådet i Sverige, för att diskutera säkerhetsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.