Jakten på papperslösa fortsätter trots protester

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls en protestmarsch mot det kritiserade REVA-projektet. Asylrörelsen tågade mot riksdagshuset i protest mot jakten på papperslösa. Efter Gonzalo Munoz vittnesmål i ABC i februari startade veckor av massiva protester. Trots det fortsätter de kritiserade ID-kontrollerna.

Det var nere i tunnelbanan som den verkliga stormen började.

– De som vi kommer på här som är utländska kontrollerar vi ID på och kontrollerar om de får vara i landet, sa Patric Josefsson, polisinspektör, till ABC i februari.

Helt okej enligt lagen, så länge det rör sig om personer som kan misstänkas för ett brott, till exempel plankning. Men olagligt om det enbart baseras på utseende.

– Jag hade dragit mitt SL-kort och hade inte plankat eller någonting. Då kommer en polis och frågar om jag skulle kunna följa med åt sidan och säger att jag är misstänkt för att vistas i Sverige illegalt, sa Gonzalo Munoz till ABC i februari.

Svenskfödde Gonzalo Munoz vittnesmål i SVT i februari väckte en rasande debatt om polisens metoder.

Polisens jakt på papperslösa mötte enorm kritik. Men 9 mars utlystes en stor protestdemonstration i Kungsträdgården. Dagen före den demostrationen meddelade Gränspolisen att man på grund av kritiken satte stopp för sina kontroller i tunnelbanan.

Men det är Tunnelbanepolisen som utför de flesta inre utlänningskontrollerna i tunnelbanan – och de har inte upphört. Tunnelbanepolisen vill inte medverka i SVT.

Men hos gränspolisen på Rikspolisstyrelsen säger man så här:

– Poliser ute som till exempel spanar på en brottsling blir misstänkliggjorda av allmänheten och har i vissa fall hindrat polisen i arbetet för att man misstänker att det görs en inre utlänningskontroll och inte uppskattar, säger Sören Clerton, chef, Gränspolisen.

Men om polisen är missnöjd med proteststormen mot upptrappningen i jakten på papperslösa, så finns det andra som är glada.

Den svenska asylrörelsen känner efter vad man beskriver som några mörka år, ny luft under vingarna.

– Ute på gator och torg kommer det fram personer som vill delta på våra demonstrationer, säger Lina Westerlund, Asylrörelsen i Stockholm.

Löftet om en lagändring som ska göra att fler utsatta barn ska kunna beviljas uppehållstillstånd, kom till efter att ett pressat Miljöpartiet hotat lämna det migrationspolitiska samarbetet med regeringen.

– Vi vill rikta krav mot politkerna för rätten till asyl och för allmän amnesti för alla papperslösa, säger Lina Westerlund, Asylrörelsen i Stockholm.

Parisa Maleki är jurist och en av initiativtagarna till REVA-jouren, en grupp som börjat JO-anmäla fall där de anser att polisen utfört ID-kontroller baserat på utseende.

– Jag tror att många människor ser en annan verklighet än den som Betatrice Ask ser. Det är många som inte har förtroende för myndigheter eller ens har kontakt med myndigheter så de vet inte på vilka sett man kan gå vidare. JO ska granska händelserna för att se om polisen tillämpat lagstridiga metoder, säger Parisa Maleki, Revajouren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.