SVT kunde i vintras avslöja polisens kritiserade metoder att id-kontrollera människor till exempel i kollektivtrafiken, för att hitta papperslösa.
Så här sade en polis från Stockholms tunnelbaneenhet till SVT ABC då:
– Det kan nog uppfattas av allmänheten som att vi går på människor av utländsk härkomst oftare, men det är för att polismyndigheten har satt upp de här målen, och då måste vi gå på den gruppen av människor.
Men att id-kontrollera människor utan att ha en rimlig brottsmisstanke är inte tillåtet enligt lagen. Och kritikstormen mot REVA ledde till att gränspolisen gick ut och lovade att stoppa kontrollerna i tunnelbanan.
Filmade bortförande
I tisdags filmade privatpersoner på tunnelbanestationen i Rågsved när poliser kontrollerar och för bort två personer som misstänktes sakna tillstånd att vistas i Sverige.
– En civilpolis stannade mig och frågade mig efter legitimation, berättar Julio.
Frågade de om någonting annat?
– Nej. Jag tänker att det är diskriminerande, man kan inte göra så.
Julio hade giltigt färdbevis för tunnelbanan. Ändå uppmanades han att visa id för polisen. Men Julio har uppehållstillstånd i Sverige och polisen lät honom vara.
Vad hände med din kompis?
– Polisen stannade honom. De ringde en polisbil och sedan var han borta.
Gränspolisen förnekar inblandning i id-kontrollen i Rågsved. Enligt dem var det poliser som jobbade med bostadsinbrott som gjorde id-kontrollerna. De poliserna vill inte ställa upp på någon intervju med SVT. När vi ringer för att ta reda på vad som hänt med Julios två kamrater som omhändertogs av polisen, visar det sig att ingen av dem var eller är misstänkta för något brott.
”Har tagit till oss”
Det nationella REVA-projektet innebär att polisenheter över hela landet har fått egna målsättningar som ska uppfyllas för att verkställa fler avvisningar. Så kontrollerna fortsätter. Men man förnekar att id-kontrollerna görs baserat på etnisk bakgrund.
– Självklart har vi tagit till oss kritiken, det gjorde alla poliser i Sverige när den här så kallade REVA-debatten pågick, säger Ola Österling, tillförordnad enhetschef på Tunnelbanepolisen.
För den särskilda gruppen tunnelbanepoliser i Stockholm finns ett mål på minst 400 så kallade inre utlänningskontroller under 2013.