En manlig student slog huvudet i en bro, ramlade ned från flaket och fick båda benen överkörda. I ett annat fall var chauffören ovan vid automatväxel och i ett ryck föll fyra personer av.
Efter flera allvarliga olyckor har Rikspolisstyrelsen begärt in information om olyckor från Polismyndigheterna runt om i landet.
Ser över regelverket
Tillsammans med Transportstyrelsen vill Bengt Svensson, som är trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, se över det regelverk som finns för studentflak.
–Reglerna ska vara enkla, tydliga och möjliga att efterleva. Det är ingen idé att skriva om någon utopi där studenterna sitter ner på fasta bänkar när ingen kommer att göra det, säger han i ett pressmeddelande.
Detta gäller vid färd på flak eller släp:
- Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
- Det ska finnas hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
- Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
- Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
- Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
- Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.
- Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.
Källa polisen