I ett industriområde i Solna håller Lukas Lundemos företag till. Ett växande bolag som distribuerar tillfälliga toaletter. För att hitta ny personal tar han hjälp av kommunen.
– Först får man titta på vad man har för typ av behov. Sen ringer jag upp till Solna stad om de har någon person som skulle passa. Alternativt att Solna kommun ringer upp oss, säger han.
Kontakt med näringslivet
Solna stad har aktivt satsat på att få arbetslösa i jobb genom en tät kontakt med näringslivet och på så sätt kunnat matcha arbetssökande med företag. Runt 70 procent av alla de som ingår i den så kallade Solnamodellen har efteråt egen försörjning.
– Företag har ju svårt att hitta personal. Det är klart att de är glada om vi är lyhörda för deras behov. Sen satsar vi mycket på personer som är långt ifrån arbetslivet. Det får vi sedan igen i form av mer skattepengar tillbaka, säger kommunalrådet Lars Rådén (M).
S: Moderaterna är försiktiga
Socialdemokraterna i Solna är även de positiva till matchningen men menar på att den borde kompletteras med ännu mer fokus på utbildning för unga.
– Vi är mycket positiva till de individuella kontakter som staden har med arbetssökande. Jag skulle till och med vilja säga att Moderaterna är för försiktiga. Vår målsättning är full sysselsättning. Men framförallt borde Solna stad satsa mer resurser på utbildning av gymnasieelever, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S).
Socialdemokrater i många andra kommuner i länet vill däremot använda sig mer av kommunal verksamhet för att motverka arbetslöshet.
Hjälper varandra
– Företagen i vår kommun behöver nyanställa. Om vi som kommun kan se vilka behov som finns och vilken kompetens personer har hjälper vi varandra. Då får man fler människor i jobb, berättar Lars Rådén (M).
När ett företag anställer personer som är unga och långtidsarbetslösa kan deras lönekostnader subventioners till hälften. En person som är mellan 21-26 år och har 18.000 kronor i lön ger en kostnad för arbetsgivaren på 20.788 kronor genom tillägg av arbetsgivaravgiften. Men har personen varit arbetslös mer än tolv månader kan arbetsgivaren få en ersättning på 11.311 kronor.
”Räddat livet på människor”
Men företagaren Lukas Lundemo vill hellre trycka på vad det faktiskt betyder för en person att efter en tid av arbetslöshet få ett jobb.
– Vi har haft människor här som har sagt att vi räddat livet på dem. De får rutiner och en plats att komma till. Jag hade velat se att man anammade det här på fler platser i Sverige, säger han.