ABC:s chattmaraton

Uppdaterad
Publicerad

Alla toppkandidaterna i valet till stadshuset svarade på stockholmarnas frågor. Här är alla frågor och svar!

Manne af Klintberg: Hej, jag är ordförande i Lekfrämjandet och vi månar om att barn ska den möjlighet till lek som finns bestämd i FN:s Barnkonvention. Är tanken att det inte ska få finnas barn innanför tullarna? Skolgårdarna äts upp bostadshus som Engelbrekt eller lyser med sin frånvaro på mängder av nya friskolor.///Manne

Per Ankersjö (C): Hej Manne, roligt att du ville ställa en fråga! Vi från Centerpartiet är emot att bygga i stadens parker och särskilt på skolgårdar (vi var emot Engelbrekt). Det är därför vi vill bygga mer på höjden – så att vi kan spara parkerna när staden växer. Vi vill även satsa mer på parklekarna i stan, bland annat tycker vi att det ska finnas bättre bemanning och även fler inslag av djurhållning.

Efter valet 2014 – ABC

Karin: Vad är du mest stolt över som borgarråd?

Per Ankersjö (C): Hej Karin! Oj, vilken svår fråga – finns så mycket att välja på, men några exempel: Cykelmiljarden – en miljard kronor ska satsas på cykelbanor. Kemikaliesatsning – där vi ska fasa ut giftiga kemikalier från skolor och förskolor. Dessutom väntas vi äntligen klara luftkvaliteten i Stockholm detta år! Finns fler exempel på instagram om du söker på hashtaggen #100grönasköna :)

Fredrik: Varför vill ni förfula stan genom att tillåta klotter?

Per Ankersjö (C): Hej Fredrik! Det vill vi inte. Vad vi har sagt är att vi vill ha lagliga väggar och möjlighet för privata (och offentliga) fastighetsägare att smycka sina väggar med gatukonst om de själva vill. Vi är emot all form av skadegörelse och åverkan på annans egendom. Men staden ska inte förbjuda gatukonst som i allt väsentligt är laglig i övrigt.

Nyinflyttad utan hem: En fråga bara – Hur 17 ska ni kunna se till att alla som flyttar till Stockholm ska kunna få en bpstad? Jobb är ju en sak, men om folk inte har någon stans att bo stannar ju även arbetsmarknaden av?

Per Ankersjö (C): Hej! Helt riktigt. Och därför måste vi bygga många bostäder – och snabbt. Vi och alliansen lovar att bygga 140.000 bostäder till 2030. Med ett starkt centerparti kan vi även bygga mer på höjden och då går det också att bygga ännu fler bostäder – även i innerstan och närförort, nära tunnelbanan.

Markus H: Per Ankersjö: När får vi se fler gågator i Stockholms innerstad om du och centerpartiet får bestämma?

Per Ankersjö (C): Hej Markus! Till viss del har det redan hänt tack vare Centerpartiet. Vi ligger bakom Open Streets på Götgatan. Vi vill ha fler Open Streets i fler stadsdelar och vi vill också ha fler renodlade gågator. Vi tror på att minska biltrafiken i stan – det leder till en mer attraktiv stad som fler vill vistas i.

Calle: Hej Per, ni i Centerpartiet vill få bort antibiotikan i maten, hur ska ni kunna få privata aktörer inom den offentliga sektorn att även dom ska välja att servera antibiotikafritt kött exempelvis på äldreboenden? 

Per Ankersjö (C): Hej Calle! Vi tror på att arbeta på flera fronter. En av de viktigaste åtgärderna är att stadens egna skolor, förskolor och äldreboenden bara ska köpa in mat som möter de tuffa krav som Sverige ställer på sina egna livsmedelsproducenter om djurskydd, kvalitet mm. Samtidigt jobbar vi på riks- och EU-nivå för att stoppa utländskt kött som innehåller mycket antibiotika. Centerpartiet vill bl a ha en global kommission mot antibiotikaresistens och vi vill ha gemensamma nordiska mål inom området. Sedan tror jag att allt fler stockholmare väljer t ex förskolor och skolor som tar frågan om matkvalitet på större allvar och det är bra. Där påverkas även de privata utövarna.

Fredrik Ståhl: I veckan har många studenter tältat för att det inte finns tillräckligt med studentbostäder. Vad vill ni göra åt det?

Per Ankersjö (C): Hej Fredrik! Centerpartiet driver på för enklare byggregler för studentbostäder. Vi vill ha fler tillfälliga studentbostäder nära kollektivtrafik och högskolorna. Samtidigt har vi höjt ambitionen för att bygga studentbostäder i staden och närmare 8000 är på gång. Tyvärr tar detaljplaner och byggande tid så vi måste jobba på flera fronter samtidigt.

Tommy Punsvik: Per Ankersjö, Ann-Margrethe Livh, Lotta Edholm, Karin Wanngård, Sten Nordin, Daniel Helldén och Erik Slottner: Varför vill ni inte genomföra förslaget Slussen plan B? Halva kostnaden och halva byggtiden, och som dessutom kan genomföras med nuvarande detaljplan.

Per Ankersjö (C): Hej Tommy! Slussenfrågan har ältats i snart 25 år. Det är dags att bygga. Jag tycker det vore oansvarigt att fördröja processen med flera år ytterligare. Hundratusentals människor använder Slussen varje dag för att ta sig till jobbet med kollektivtrafik, cykel och genom att gå. Nya Slussen innebär dramatiska förbättringar för kollektivtrafikresenärer och mycket stora förbättringar för oss cyklister. Dessutom kommer Nya Slussen att kunna ta emot kollektivtrafik till sjöss. Som ansvarig för stadens klimatpolitik måste jag också nämna att en av Slussens huvudfunktioner är att reglera Mälarens vattennivå. Vi har sett denna sommar – både i Stockholm och på flera ställen – hur klimatförändringarna slår mot samhället. Vi måste snabbt bygga om Slussen för att förhindra översvämningar i Stockholm och Mälardalen.

Bengt på Södermalm: Jag tycker stan har blivit väldigt skräpig senaste åren! Varje morgon när jag går ut med hunden är det drivor med kaffemuggar och matkartonger i parken och på torgen här på Söder. Vad tänker ni göra åt det?!

Per Ankersjö (C): Hej Bengt! Ja nedskräpningen är ett stort problem i stadsmiljön. Därför har vi gjort en rad satsningar på ökad städning av staden under mandatperioden och skjutit till många nya miljoner för detta ändamål. Centerpartiet vill ha fler automatiserade soptömningssystem i parkerna av den typ som finns på Mariatorget med självtömmande papperskorgar. Vi vill också se fler sopsugssystem så att skräpet forslas bort snabbt och enkelt.

Farsta-bo: Hej, jag undrar vad ni gör om Sverigedemokraterna kommer in i Stadshuset?

Per Ankersjö (C): Hej! Jag tror och hoppas på att stockholmarna fortsätter vara så toleranta och öppna som vi varit hittills och inser att Stockholm vinner på att vara en välkomnande stad. OM det händer så kommer Centerpartiet göra allt för att deras intoleranta och egoistiska politik inte får genomslag.

Pelle: Varför ska man rösta på C och inte MP?

Per Ankersjö (C): Hej Karin! Viktig fråga. En stor skillnad är att Centerpartiet tycker att Stockholm ska ha mer klöver – som för oss står för både ekonomisk tillväxt och för en offensiv miljöpolitik. Vi inser att de nya jobben skapas i företag som måste få rätt förutsättningar för att startas och växa. Vi är också noga med att ta ansvar för stadens ekonomi och lovar inte ofinansierade och yviga satsningar. Vi tror även på rätten att välja skola – en rätt som tyvärr hotas i detta val.

Nyinflyttad utan hem: En fråga bara – Hur 17 ska ni kunna se till att alla som flyttar till Stockholm ska kunna få en bpstad? Jobb är ju en sak, men om folk inte har någon stans att bo stannar ju även arbetsmarknaden av?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej nyinflyttad. Tyvärr är det ju många som likt du flyttar hit utan att hitta bostad, du har helt rätt i att det är en viktig fråga för arbetsmarknaden. Vi vill bygga 25000 hyresrätter med låga hyror, alliansen säger att det inte går men det har redan gjorts i Göteborg och många andra städer, så självklart går det här också. Läs gärna mer om våra bostadsförslag på www.hyresstopp.nu

Elin Håkanson: Vad tycker ni om sjuksköterskor, lärare och poliser. Alla tre yrkena har ganska låg lön. Speciellt poliserna, många väljer att sluta för att få bättre betalt. Det är brist på lärare och sjuksköterskor har även dem för låg lön. Hur ska vi göra, höja lönerna?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Elin, du har helt rätt. Lönerna i slitsamma yrken är skandalöst låga idag, därför satsar vi 150 miljoner i stockholms stad för att höja låga löner – särskilt i kvinnodominerade yrken, för att därigenom öka jämställdheten. 

Lisbeth: Alla partier vill ju ha våra röster – varför är det då inget parti som tar upp frågor som rör oss i vardagen.? Exempelvis hyreshöjningar som drabbar oss så hårt och regelbundet (varje år). Är det något parti som vill se till att hyreshöjningarna stoppas?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Lisbeth, vi är ditt parti! Vi kräver både stopp för hyreshöjningarna i de kommunala bostäder OCH att de nya hyresrätter som byggs ska ha ett tak för hyrorna. Vi måste bygga bra bostäder som folk har råd med. 

Bosse, pensionär: Hej! Som ensamstående pensionär oroar jag mig mycket över hur det ska gå för mig den dag jag kommer att behöva hemtjänst el äldrevård. Jag skulle gärna byta parti om något kunde få mig att tro att den kunde bli bättre. Som det är i dag verkar det inte kul att bli äldre. Jag tror företagens vinster är en stor del i problemet. Hur vill du se till att äldrevården blir värdig?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Bosse, jag håller helt med dig. En värdig äldreomsorg är en av våra främsta frågor, det innebär att skattepengarna ska gå till äldreomsorgen, inte till vinster åt riskkapitalister. Vi vill att de äldre ska få bestämma mer över hemtjänsten tillsammans med personalen. Valfrihet är inte att få välja mellan 100 olika företag men inte få välja när man ska äta middag eller få duscha. Alla som vill bo på servicehus ska få det. Alla pensionärer som tjänar mindre än 16000 får sänkt skatt med vänsterpartiets politik. 

Farsta-bo: Hej, jag undrar vad ni gör om Sverigedemokraterna kommer in i Stadshuset?

Ann-Margarethe Livh (V): Vi tänker fortsätta driva en politik för en starkare välfärd och jämlikhet, det är så man bekämpar sverigedemokraterna. Vi tänker fortsätta vara en del av den antirasistiska rörelsen som nu växer fram och bjuder motstånd mot intolerans och främlingsfientlighet

Pia: Vad vill ni göra för tiggarna?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Karin, om du tänker på EU-migranterna så vill vi att staden erbjuder uppställningsplatser, ex. campingplatser där det finns toaletter, rinnande vatten, el och andra grundläggande möjligheter. Fattigdomen är ett stort problem i Europa och då måste vi göra vad vi kan för att bekämpa den, men fattigdom är inte ett problem som polisen kan lösa. När Reinfeldt säger att man ska öppna sina hjärtan och Sten Nordin samtidigt skickar 100 poliser för att vräka hemlösa människor – då undrar man vad som gäller. Medmänsklighet är inte förhandlingsbart. 

Urban: Varför vill Ann-Margarethe Livh stoppa förbifarten när majoriteten av stockholmarna är för den?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Urban, en majoritet av Stockholmarna vill kunna ta sig fram, resa till och från sina arbeten osv. Alliansen säger att Förbifart Stockholm löser trängseln, det gör den inte. Trängseln kommer tvärtom bli värre, överallt där man bygger stora vägar så ökar bilismen och därigenom trängseln, forskningen är entydig på den frågan, även underlagen för förbifarten. De 50 miljarder som Förbifart Stockholm skulle kosta vill vi använda till kollektivtrafik som minskar trängseln och ställer om till en hållbar politik. Gå in på www.klimatpartiet.se så kan du läsa mer och hjälp till att planera den trafiken 

Fredrik Ståhl: I veckan har många studenter tältat för att det inte finns tillräckligt med studentbostäder. Vad vill ni göra åt det?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Fredrik, vi vill bygga minst 25000 nya hyresrätter och en fjärdedel av dem ska öronmärkas för unga och studenter. 

Förtvivlad förälder: Nu har vi kunnat se i ABC hur de drogberoende lider och inte får någon hjälp längre. Jag har själv ett barn som sitter fast i beroende. Vänsterpartiet och Sossarna skyller som vanligt på borgarna, som säger att de vill göra mer. Men varför har ni inte redan gjort det då? Och vad kommer ni på vänstersidan att göra? 

Ann-Margarethe Livh (V): Kära förtvivlade förälder, vi vill satsa 40 miljoner på att både förebygga och avhjälpa missbruk bland grupper som idag inte får hjälp; kvinnor, unga, dolt missbruk. Vi vill ha instegsmottagningar där unga enklare kan komma i kontakt med missbruksvården. Det är viktigt att betona att det här är ett socialt problem, inte ett polisiärt problem.  

Hej! Projektet ”nya slussen” har resulterat i ett dyrt, opraktiskt och för staden förfulande förslag. Hur ser du och ditt parti på att göra ett omtag i denna fråga för att få fram ett annat alternativ? Mvh Thomas Neijman

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Thomas, jag håller med om att alliansen misskött projektet och vi har reserverat oss mot förslaget. Eftersom så många nya omständigheter framkommit måste den nya majoriteten göra ett omtag med utgångspunkt från en konsekvensanalys av ekonomin, trafiken – vilket alliansen undanhållit oss.    

Bosse A.: Till samtliga: Varför tar inget parti upp högkostnadsskydd för tandvården ? 2, Varför törs inget parti säga att SFI är nödvändigt för nya svenskar för att ha en chans att få jobb?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Bosse, det är jätteviktiga frågor, Vänsterpartiet har tagit fram ett förslag om högkostnadsskydd för tandvården, den ska subventioneras med 50 % från 1 kronan, inte som idag där det börjar gälla först efter 3000 kronor, vilket är en stor summa för många människor, bra tänder ska inte vara en klassfråga. Läs gärna mer på vansterpartiet.se Vad gäller SFI håller vi helt med, just därför vill vi satsa mer på SFI och underlätta för människor att komma in

Jonas: Ann-Margret livh, varför tror ni att kommunen alltid är den bästa utföraren? Ni motsätter er alla upphandlingar!

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Jonas, vi är inte emot alla upphandlingar, men vi är emot att man låter skattepengar gå till privata vinster. Skola, äldreomsorg och andra viktiga verksamheter ska inte drivas av riskkapitalbolag, 

Urban: Vad vill Ann-Margarethe Livh göra för att göra det lättare att starta företag?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Urban, vi har en mängd förslag för att det ska bli lättare, hinner inte lista alla nu men läs gärna mer på www.stockholmsvanstern.se sen, men bland annat föreslår vi småföretagarforum på olika platser i Stockholm bland annat speciellt riktat till kvinnor, vi vill även ta bort hela ansvaret för sjuklöneersättning för småföretagar – där går vi längre än de andra partierna. 

Manne af Klintberg: Hej, jag är ordförande i Lekfrämjandet och vi månar om att barn ska den möjlighet till lek som finns bestämd i FN:s Barnkonvention. Är tanken att det inte ska få finnas barn innanför tullarna? Skolgårdarna äts upp bostadshus som Engelbrekt eller lyser med sin frånvaro på mängder av nya friskolor.///Manne

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Manne, vi kräver att FN:s barnkonvention ska ingå i stadens budget och barnperspektivet ska genomsyra alla beslut. Vi vill ha ett barnråd som ska ha delaktighet och även att skolgårdar ska vara ett krav på alla skolor. 

Alexander: Är tillväxt bra?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Alexander, ja tillväxt är jättebra om den kommer alla till del och inte sker på bekostnad av miljön. 

Bengt på Södermalm : Jag tycker stan har blivit väldigt skräpig senaste åren! Varje morgon när jag går ut med hunden är det drivor med kaffemuggar och matkartonger i parken och på torgen här på Söder. Vad tänker ni göra åt det?!

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Bengt, visst är det så, alliansen har misslyckats med att hålla staden ren, därför satsar vi mer än alliansen på renhållning och även på att få bort onödiga förpackningar i produktionen, innan de kan hamna på gatorna. 

Fredrik Ståhl: Vad vi ni göra åt de allt större klasstorlekarna i skolan?

Ann-Margarethe Livh (V): Hej Fredrik, vi vill ha fler personal och vuxna i skolorna, vi satsar mer resurser och låter de som kan verksamheten, dvs skolorna själva, avgöra var pengarna gör bäst nytta

Alexander: Är tillväxt bra?

Lotta Edholm (FP): Hej! Ja, ekonomisk tillväxt är nödvändigt för att skapa resurser till t ex skolan. Ekonomier som inte växer får stora problem. Ett utmärkt exempel på detta är Grekland som ju haft nolltillväxt under många år. Nolltillväxt leder till att människor blir fattigare.

Lisa : Hej Lotta, vad vill du göra för att höja resultaten i skolan? 

Lotta Edholm (FP): Hej! Vi måste forsätta arbeta för en kunskapsfokuserad skola. Fp vill också ha tidigare betyg än idag, högre lärarlöner för att de allra duktigaste ungdomarna ska vilja bli lärare och mer arbetsro i skolan. Roligt är att andelen elever som har nått godkänt betyg i samtliga ämnen i grundskolan i Stockholm aldrig varit högre än idag. Läs gärna mer på www.lottaedholm.wordpress.com

Väljare: Lotta Edholm. kommer verkligen 47 nya skolor till 2040 räcka? Prognoserna visar ju att det behövs 64 nya skolor för att räcka till. Vart ska eleverna ta vägen?

Lotta Edholm (FP): Hej!

Ja, som läget ser ut idag. Antalet skolor är dock beroende på hur stora de ska vara. 47 är ett riktmärke. Det är lång tid till 2040 och det kan mycket väl bli både fler och färre. Det viktiga är att redan nu påbörja planeringen. Det har varit lite si och så med det historiskt.

Väljare: Lotta Edholm, på vilken mark ska de skolor som planeras för byggas? Kommunal mark eller tänker ni köpa tillbaka mark eller tänker ni ta mark från grönområden och skolgårdar?

Lotta Edholm (FP): Hej! Stockholms stad äger väldigt mycket mark så i huvudsak blir det på kommunal mark. Naturligtvis försöker man undvika att ta parkmark i anspråk.

Manne af Klintberg: Hej, jag är ordförande i Lekfrämjandet och vi månar om att barn ska den möjlighet till lek som finns bestämd i FN:s Barnkonvention. Är tanken att det inte ska få finnas barn innanför tullarna? Skolgårdarna äts upp bostadshus som Engelbrekt eller lyser med sin frånvaro på mängder av nya friskolor.///Manne

Lotta Edholm (FP): Hej! Folkpartiet anser att barnkonventionen ska vara svensk lag. Roligt nog bor det idag massor av barn i Stockholms innerstad. Många fler än på länge. Det visar att många föräldrar hellre stannar i innerstan, trots att det kan vara lite trångt, än flyttar ut till villaområdena. Vi måste se till att det finns både förskolor och skolor så att det räcker. Engelbrektsskolans skolgård är fantastiskt fin!

Johan77: Vill ni fortsätta att sänka skatten kommande mandatperiod? Ni verkar ju ha varit rätt bra på att kombinera skattesänkningar och satsningar på skolan.

Lotta Edholm (FP): Hej! Vi tycker att skattenivån i Stockholm idag är rimlig. Stadens skatteintäkter ökar för varje år utan att vi behöver höja skatten. Beror på att de flesta stockholmare jobbar och betalar skatt.

Johan77: Kom på en sak till. Ni har ju skyltar där det står Feminism utan socialism. Jag är feminist. Varför ska jag rösta på Fp och inte Feministiskt initiativ?

Lotta Edholm (FP): Hej igen! Om du är liberal och feminist ska du rösta på folkpartiet! Folkpartiet är anhängare av marknadsekonomi, tror inte att man kan eller ska reglera allt. Vi tror också att löneskillnader som bygger på skillnad i utbildningsnivå ska löna sig. 75 % av förstelärartjänsterna i Stockholm har gått till kvinnor vilket gör reformen till en av de största satsningarna på jämställda löner. Läs mer på www.stockholmsbloggen.se

Micke: Vad tycker du om likvärdigheten i skolan och den tydliga skolsegregationen som finns i Stockholms län?

Lotta Edholm (FP): Hej! Likvärdigheten måste bli bättre. Därför har Stockholm en av de starkaste socioekonomiska fördelningssystemen i Sverige. Det innebär i praktiken att den skola som får störst socioekonomiskt stöd får ungefär dubbelt så mycket resurser som den som får minst. Vi måste också satsa mer på lovskolor och läxhjälp där det behövs som mest. TYvärr finns det inte utrymme här att skriva om allt. läs gärna mer på www.lottaedholm.wordpress.com

Lisa: Lotta; Stockholm är redan idag drabbat av långa bilköer. Lär bli ännu värre med den inflyttning vi har. Hur vill ni lösa det?

Lotta Edholm (FP): Hej! Vi måste bygga Förbifarten så snart som möjligt samt, naturligtvis bygga ut bl a tunnelbanan så att färre vill ta bilen. Folkpartiet vill dessutom bygga ut cykelbanorna så att en större andel cyklar till jobbet. Rätt använda trängselskatter är också ett effektivt sätt att minska biltrafiken. Folkpartiet vill också bygga Österleden.

Elin Håkanson: Vad tycker ni om sjuksköterskor, lärare och poliser. Alla tre yrkena har ganska låg lön. Speciellt poliserna, många väljer att sluta för att få bättre betalt. Det är brist på lärare och sjuksköterskor har även dem för låg lön. Hur ska vi göra, höja lönerna?

Lotta Edholm (FP): Hej! Utbildning måste löna sig mer än idag! Oavsett om man är anställd i offentlig sektor eller privat måste utbildningen löna sig. Inom skolan och vården har folkpartiet särskilt drivit på för karriärtjänster med högre lön. DEt är också viktigt att sänka marginalskatterna, ta bort värnskatten.

Nyinflyttad utan hem: En fråga bara – Hur 17 ska ni kunna se till att alla som flyttar till Stockholm ska kunna få en bpstad? Jobb är ju en sak, men om folk inte har någon stans att bo stannar ju även arbetsmarknaden av?

Lotta Edholm (FP): Hej! Ja, det är riktigt. DEt största hotet mot Stockholms tillväxt just nu är att vi inte har tillräckligt med bostäder. Därför ska vi fram till 2030 bygga 140 000 nya bostäder i Stockholm. Ca hälften av dessa ska vara ettor och tvåor och ca hälften ska vara hyresrätter.

Per A : Hej, Varför vill inte Folkpartiet bygga på höjden i innerstaden? Sparar man på parker och yta då? 

Lotta Edholm (FP): Hej! Att bygga tätt i kvartersstruktur sparar utrymme i jämförelse med att bygga glest och högt. Den tätaste stadsdelen i Stockholm är gamla stan! Folkpartiet vill bygga stad, inte ”bostadsområden”. Kvarter ska inte bara bestå av bostäder eller kontor utan av en blandning.

Tommy Punsvik: Per Ankersjö, Ann-Margrethe Livh, Lotta Edholm, Karin Wanngård, Sten Nordin, Daniel Helldén och Erik Slottner: Varför vill ni inte genomföra förslaget Slussen plan B? Halva kostnaden och halva byggtiden, och som dessutom kan genomföras med nuvarande detaljplan.

Lotta Edholm (FP): Hej! Plan B är inte realistiskt. Bl a löser det på intet sätt vattengenomströmningen från Mälaren. Den måste åtminstone fördubblas om vi ska klara effekterna av klimatförändringarna. Dessutom är dagens Slussen byggd framföral´lt bilar. Nya sLussen bra också för fotgängare, kollektivtrafik och cyklister.

Alexander: Är tillväxt bra?

Karin Wanngård (S): Ja, tillväxt är en förutsättning för att fler jobb skapas och därmed för den framtida välfärden. Däremot måste vi tänka på vilket sätt ekonomin växer. För oss är det viktigt att vi gör det på ett hållbart sätt. 

Pia: Vad vill ni göra för tiggarna?

Karin Wanngård (S): Först och främst behöver vi en ny regering som tar frågan på allvar och driver på för lösningar på europeisk nivå. Vi kommer inte att lösa dessa människors situation genom att bolla över ansvaret på varandra och peka finger, vi måste samarbeta. Vidare så vill jag se ett ökat antal härbärgesplatser och säkerställa att dessa finns att tillgå oavsett årstid. Härbärgena bör också ges ett utökat uppdrag att arbeta med mer omfattande stödinsatser och motivationsarbete

Per: Daniel Helldén, Karin Wanngård och Ann-Margarethe Livh: Är du beredd att ompröva Nya Slussen om det blir rödgrön majoritet?

Karin Wanngård (S): Nej, nu är detaljplanen beslutad och jag respekterar det beslut som är fattat. Däremot har jag ambitionen att göra förbättringar inom ramen för den detaljplanen och att hitta en bra lösning för busstrafiken till Stockholm.

Ulla: Ombyggnationen av Slussen är en VÄLDIGTt viktig fråga för mig. Jag är mer för Plan-B. Hur ställer sig Socialdemokraterna till den?

Karin Wanngård (S): Hej. Vi har under Slussen-processen varit kritiska till både det nu antagna förslaget, den oklara finansieringen och hur projektet hanterats. Nu är den nya detaljplanen antagen, och vi har inga planer på att riva upp den. Däremot kommer vi inom ramen för den nya detaljplanen att verka för förbättringar.

Manne af Klintberg: Hej, jag är ordförande i Lekfrämjandet och vi månar om att barn ska den möjlighet till lek som finns bestämd i FN:s Barnkonvention. Är tanken att det inte ska få finnas barn innanför tullarna? Skolgårdarna äts upp bostadshus som Engelbrekt eller lyser med sin frånvaro på mängder av nya friskolor.///Manne

Karin Wanngård (S): Hej! Stockholm stad har under allt för lång tid haft en för dålig  skolplanering, och idag lider stora delar av stan av skolbrist. Problemet finns både innanför och utanför tullarna, och är allra värst i Hammarby-Sjöstad samt i Hägersten-Liljeholmen. Det gör att en mängd skolor, som exempelvis Blommensbergsskolan och Årstadalsskolan, fått ställa upp paviljonger på sina redan relativa små skolgårdar. Det finns ingen quick-fix på problemen, men vi kommer att öka investeringarna i skollokaler från 4,5 miljarder till 6,7 miljarder. På lång sikt är det, tillsammans med en mer tydlig samplanering av nya stadsdelar, det enda sättet vi kan bygga bort skolbristen.

Vad gäller Engelbrektsskolan specifik så tycker vi att den lösning staden gjort, med en bättre fungerande skolgård, fungerar som en bra kompensation för att skolgården minskar i omfång.

Förtvivlad förälder: Nu har vi kunnat se i ABC hur de drogberoende lider och inte får någon hjälp längre. Jag har själv ett barn som sitter fast i beroende. Vänsterpartiet och Sossarna skyller som vanligt på borgarna, som säger att de vill göra mer. Men varför har ni inte redan gjort det då? Och vad kommer ni på vänstersidan att göra? 

Karin Wanngård (S): Vi ökar resurser till stadsdelarna för förebyggande arbete. Vi vill dessutom avlasta socialtjänsten arbetsuppgifter så att de kan fokusera på exempelvis drogberoende. Fler personer kan därför få den behandling som alla har rätt till. Utöver detta vill vi göra en granskning om varför dödsfallen har ökat så dramatiskt bara i Stockholm och utifrån det vidta träffsäkra åtgärder. 

Alex: Karin Wanngård och Miljöpartiet: FI ser ju ut att klara spärren med råge. Kan ni tänka er att bilda koalition med dem i stadshuset vid ev valvinst?

Karin Wanngård (S): Det är tydligt att stockholmarna vill se ett maktskifte i Stockholm. Jag är trygg med att det finns flera partier i Stockholm som vill höja ambitionerna för jobb och utbildning. För oss är Miljöpartiet ett naturligt samarbetsparti men vi tror att Stockholm skulle må bra av mer samarbete – därför vill vi arbeta tillsammans med de partier som delar agendan om fler jobb och bättre skola.  

Nyinflyttad utan hem: En fråga bara – Hur 17 ska ni kunna se till att alla som flyttar till Stockholm ska kunna få en bpstad? Jobb är ju en sak, men om folk inte har någon stans att bo stannar ju även arbetsmarknaden av?

Karin Wanngård (S): Att få upp takten i byggandet, och framförallt byggandet av hyresrätter, är avgörande för att Stockholm ska kunna ha en välfungerande arbetsmarknad. Vi vill bygga 22 000 nya hyresrätter till 2020. Detta gör vi genom att satsa på allmännyttan, upplåta mer mark åt hyresrätter och sjösätta en öka-takten-satsning för att snabba på processerna.

Elin Håkanson: Vad tycker ni om sjuksköterskor, lärare och poliser. Alla tre yrkena har ganska låg lön. Speciellt poliserna, många väljer att sluta för att få bättre betalt. Det är brist på lärare och sjuksköterskor har även dem för låg lön. Hur ska vi göra, höja lönerna?

Karin Wanngård (S): Under de senaste åtta åren har politiken prioriterat skattesänkningar framför kvalitet i välfärden. Det har också minskat utrymmet att höja löner för flera yrkesgrupper. Vi vill ändra politiken och har redan föreslagit insatser för att höja läraryrkets status, däribland höjda löner. Även när det gäller andra grupper behöver det offentliga bli bättre arbetsgivare och konkurrera med bra löner. 

Lisbeth: Alla partier vill ju ha våra röster – varför är det då inget parti som tar upp frågor som rör oss i vardagen.? Exempelvis hyreshöjningar som drabbar oss så hårt och regelbundet (varje år). Är det något parti som vill se till att hyreshöjningarna stoppas?

Karin Wanngård (S): Det är tydligt att det behövs fler bostäder som människor kan efterfråga. Den moderatledda majoriteten i Stockholms stadshus har under de senaste mandatperioderna sålt ut många av de hyresrätter med lägre hyror, det är olyckligt. Nyproduktion är dyr idag, men vi vet också att det går att pressa ner kostnaderna på nyproduktionen både genom att skapa bättre förutsättningar för de som bygger såväl som att ställa hårade krav. Detta gör vi tillexempel genom en bättre och mer utvecklad markpolitik, snabbare processer och investeringsstöd till små hyresrätter och studentbostäder. 

Farsta-bo: Hej, jag undrar vad ni gör om Sverigedemokraterna kommer in i Stadshuset?

Karin Wanngård (S): Vi står upp för en solidarisk flyktingpolitik där vi hjälper människor på flykt. Därigenom är ett samarbete med SD otänkbart – de står för rakt motsatt linje.

Felicia: Till Karin Wanngård och Lotta Edholm: Det är jättetrångt i Stockholms skolor, och många tillfälliga lokaler. Hur vill ni lösa den situationen?

Karin Wanngård (S): Den skolbrist vi har i Stockholm idag är resultatet av en politik som misslyckats med att ta ett helhetsgrepp om stadens planering. Om vi ska kunna vända resultaten i Stockholms skolor måste vi också bygga skollokaler som ser till att våra barn kan få lugn och studiero. Lokalfrågan är därför en av våra prioriterade områden för nästa kommande mandatperiod. Det är särskilt angeläget att vi snabbt investerar i de stadsdelar där problemen är mest akuta, i Hammarby-Sjöstad och Hägersten-Liljeholmen. Vi vet att det inte är fråga om någon quick fix. En viktig del i att på lång sikt komma ikapp med planeringen är att se till att exploateringskontoret alltid måste samplanera nya stadsdelar med utbildningsförvaltningen. Det är märkligt att det inte görs idag.  Sen är det en fråga om resurser. Vi kommer att öka investeringsbudgeten i nya skollokaler med 1,2 miljarder de kommande 6 åren. Det är en ökning med ungefär 50 % från dagens planerade 4,5 miljarder kr. 

Tommy Punsvik: Per Ankersjö, Ann-Margrethe Livh, Lotta Edholm, Karin Wanngård, Sten Nordin, Daniel Helldén och Erik Slottner: Varför vill ni inte genomföra förslaget Slussen plan B? Halva kostnaden och halva byggtiden, och som dessutom kan genomföras med nuvarande detaljplan.

Karin Wanngård (S): Hej. Vi har under Slussen-processen varit kritiska till både det nu antagna förslaget, den oklara finansieringen och hur projektet hanterats. Nu är den nya detaljplanen antagen, och vi har inga planer på att riva upp den. Däremot kommer vi inom ramen för den nya detaljplanen att verka för förbättringar.

Fredrik Ståhl: Vad vi ni göra åt de allt större klasstorlekarna i skolan?

Karin Wanngård (S): Hej! Klasstorlekarna i Stockholm har ökat under senare år. Särskilt stor har ökningen varit i de yngre åldrarna, där vi vet att små klasser är som viktigast. Därför satsar vi för att få fler lärare och mindre klasser. Det innebär både att vi kommer att anställa 1500 nya lärare i Stockholm stad och att vi kommer att invetsera 6,7 miljarder kronor för att bygga bort skolbristen i Stockholm de kommande sex åren.

Bengt på Södermalm: Jag tycker stan har blivit väldigt skräpig senaste åren! Varje morgon när jag går ut med hunden är det drivor med kaffemuggar och matkartonger i parken och på torgen här på Söder. Vad tänker ni göra åt det?!

Karin Wanngård (S): Den ökade nedskräpningen är ett problem. Det ska vara lätt att välja rätt för stockholmarna och därför vill vi satsa på fler papperkorgar och återvinningsstationer. Bland annat vill vi se att fler papperskorgar ska ha pantbehållare och askkopp. 

Arg mamma: Till Lotta Edholm, Sten Nordin och Karin Wanngård: Varför byggs inte skolor i tid? Man vet ju i flera år i förväg när en massa barn fötts i ett område att sex år senare ska de gå i skolan, ändå får de inte plats! Och varför gör man inte plats för skolor i planeringen, inklusive en rejäl skolgård, så ungar slipper leka på taket eller bredvid en motorväg?

Karin Wanngård (S): Hej! Den skolbrist vi har i Stockholm idag är resultatet av en politik som misslyckats med att ta ett helhetsgrepp om stadens planering. Om vi ska kunna vända resultaten i Stockholms skolor måste vi också bygga skollokaler som ser till att våra barn kan få lugn och studiero. Lokalfrågan är därför en av våra prioriterade områden för nästa kommande mandatperiod. Det är särskilt angeläget att vi snabbt investerar i de stadsdelar där problemen är mest akuta, i Hammarby-Sjöstad och Hägersten-Liljeholmen. Vi vet att det inte är fråga om någon quick fix. En viktig del i att på lång sikt komma ikapp med planeringen är att se till att exploateringskontoret alltid måste samplanera nya stadsdelar med utbildningsförvaltningen. Det är märkligt att det inte görs idag.  Sen är det en fråga om resurser. Vi kommer att öka investeringsbudgeten i nya skollokaler med 1,2 miljarder de kommande 6 åren. Det är en ökning med ungefär 50 % från dagens planerade 4,5 miljarder kr.

Fredrik Ståhl: I veckan har många studenter tältat för att det inte finns tillräckligt med studentbostäder. Vad vill ni göra åt det?

Karin Wanngård (S): Det är en ohållbar situation att studenter som kommer hit och vill studera ska behöva tälta. Moderaterna lovade 4100 studentbostäder under mandatperioden – hittills har 162 färdigställts. Detta är ett tydligt misslyckande. I vårat framtidskontrakt för Stockholmsregionen satsar vi på små hyresrätter för unga och studenter. Vi har lovat att bygga 12 000 hyresrätter för unga och studenter till 2020, hälften ska vara studentbostäder. Skillnaden mellan oss och moderaterna är att vi också har kraftiga åtgärder för att få upp takten i byggandet och se till att löften faktiskt blir verklighet. 

Suzanne: Hej Karin, Jag har mitt barn i en friskola som drivs i AB-form. Vi är jättenöjda. Om den inte vill omvandlas till svb-bolag, kommer den att vara kvar om det blir maktskifte? 

Karin Wanngård (S): Hej! Det finns många skolor som har väldigt bra kvalitet både i privat och offentlig regi samtidigt som sjunkande skolresultat i Stockholm som helhet visar att vi måste förbättra förutsättningarna för Stockholms skolor, exempelvis genom minskade klasser och insatser för ökad likvärdighet. Vi tycker det är viktigt att föräldrar och elever kan välja skola och vi är övertygade om att det kommer finnas skolor som drivs i aktiebolagsformen även efter valet. Däremot kommer vi inte acceptera att skolor gör vinst på bekostnad av kvaliteten. Därför kommer vi sätta upp tydliga krav på bemanning (lärartäthet, utbildningsnivå osv) och andra viktiga kvalitetsmått som skolorna måste leva upp till. 

Bosse, pensionär: Hej! Som ensamstående pensionär oroar jag mig mycket över hur det ska gå för mig den dag jag kommer att behöva hemtjänst el äldrevård. Jag skulle gärna byta parti om något kunde få mig att tro att den kunde bli bättre. Som det är i dag verkar det inte kul att bli äldre. Jag tror företagens vinster är en stor del i problemet. Hur vill du se till att äldrevården blir värdig?

Karin Wanngård (S): Hej! Vi vill stärka den äldres möjlighet att påverka innehållet i hemtjänsten och vem som kommer hem till dem med förenklad biståndsbedömning. Detta är den valfrihet, eller flexibilitet, som de flesta äldre i praktiken efterfrågar. Vi vill också avskaffa det så kallade mormorslotteriet, där äldre som inte väljer hemtjänstleverantör lottas ut till olika företag helt utan kvalitetssäkring. Det är ett par exempel på hur vi vill stärka hemtjänsten

Nyinflyttad utan hem: En fråga bara – Hur 17 ska ni kunna se till att alla som flyttar till Stockholm ska kunna få en bpstad? Jobb är ju en sak, men om folk inte har någon stans att bo stannar ju även arbetsmarknaden av?

Sten Nordin (M): Du har helt rätt. Därför behöver vi bygga 140 000 bostäder.Utan fler lägenheter äventyras jobbtillväxten. Fram till 2018 ska vi bygga 40.000 av dessa och hälften skall vara ettor och tvåor – och hlften ska också vara hyresrätter.

Elin Håkanson: Vad tycker ni om sjuksköterskor, lärare och poliser. Alla tre yrkena har ganska låg lön. Speciellt poliserna, många väljer att sluta för att få bättre betalt. Det är brist på lärare och sjuksköterskor har även dem för låg lön. Hur ska vi göra, höja lönerna?

Sten Nordin (M): 

Ja de ingår i de grupper vi moderater brukar kalla för samhällsbärarna. I Stockholm har vi sett till att ha landet högsta lärarläner. Jobbskatteavdragen har också gjort att undersköterskor m fl fått en extra månadslön. Tillväxten har gjort att reallönerna höjts de senaste åren- Detta är en utveckling man inte bör riskera med de röd-grönas skattehöjningar.

Hans Rudestam: Hej Sten Nordin!Jag är en Stockholms cyklist som är livrädd att röra mig i trafiken pga alla som smsar och pratar i mobilen samtidigt som dom kör bil.Varför kan ni inte totalförbjuda detta farliga trafikmönster som är väldigt vanligt!? Hälsningar Hans Rudestam

Sten Nordin (M): 

Det har införts ett förbud mot att sms när man kör. Dessutom bygger vi i Stockholm ut cykelbanorna så att det ska bli säkrare och smidigare att cykla. 1 miljard satsar vi på det under de kommande åren.

Tommy Punsvik: Per Ankersjö, Ann-Margrethe Livh, Lotta Edholm, Karin Wanngård, Sten Nordin, Daniel Helldén och Erik Slottner: Varför vill ni inte genomföra förslaget Slussen plan B? Halva kostnaden och halva byggtiden, och som dessutom kan genomföras med nuvarande detaljplan.

Sten Nordin (M): Den så kallade Slussen plan B ä'r bara en skiss som inte är ordentligt kostandsberäknad och sannolikt kräver den ny detaljplan. miljö- och vattendomar mm. Slussen måste byggas om nu för at bli en säker, trevlig och väl fungerande plats i Stockholm. Vi har inte råd att börja om från början. Trots allt har ju Slussen diskuterats i 20 år. Tid att bygga.

Fredrik: Hur kan jobben bli fler? 

Sten Nordin (M): 

Genom att vi blir en bra stad att starta och driva företag i. Vi är redan på god väg, 100.000 nya jobb har skapats i Stockholm sedan 2006. Vi satsar nu hårt på ungdomsjobb, sommar- och feriejobb som är beprövad bra väg in till varaktiga jobb. Vi säger nej til socialdemokraternas förslag att göra det dubbelt så dyrt att anställa unga.

Oscar : Hej! I Rinkeby är 14% av barnen 1-3 år hemma med föräldrar med vårdnadsbidrag. Tycker du att det är bra politik? 

Sten Nordin (M): Vi moderater prioriterar fortsatt utveckling av förskolan. Vi har nyss föreslagit att femåringarna skall få mer av skolverksamhet och att det ska bli avgiftsfritt.

Christian: Hej Sten Är ni villiga att ta hjälp av SD för att få majoritet i stadshuset?

Sten Nordin (M): 

Nej.

Arg mamma: Till Lotta Edholm, Sten Nordin och Karin Wanngård: Varför byggs inte skolor i tid? Man vet ju i flera år i förväg när en massa barn fötts i ett område att sex år senare ska de gå i skolan, ändå får de inte plats! Och varför gör man inte plats för skolor i planeringen, inklusive en rejäl skolgård, så ungar slipper leka på taket eller bredvid en motorväg?

Sten Nordin (M): 

Vi har nu en grundling planering för nya grundskolor. 47 ny skolor skall byggas under de kommande åren. Flera nya har redan invigts. Vi har idag en skolplanering som går hand i hand med nya och växande stadsdelar.

Fredrik Ståhl: I veckan har många studenter tältat för att det inte finns tillräckligt med studentbostäder. Vad vill ni göra åt det?

Sten Nordin (M): 1000 nya studentbostäder är inflyttade, under hösten blir ytterligare 500 klara att flytta in i. Vi har därtill ca 6000 nya studentbostäder på gång. Tyvärr överklagas även studentbostäder som allt för ofta försenar projekten. men nya studentbostäderkommer nu hela tiden ut till studenterna. Regeringen har dessutom aviserat regelförenklingar som göratt det kan gå snabbare och bli billigare framöver,

Pia: Vad vill ni göra för tiggarna?

Sten Nordin (M): 

Vi gör ett antal saker. Dels ger tak över huvudet i den akutasituationen, ger hjälp till dem som vill in på arbetsmarknaden, ordnar resa hem – samt sätter med andra europeiska länder press på deras hemländer att hjälpa dem och – vilket förekommer alltför mycket – upphöra med diskriminering av romer och andra grupper.

Alexander: Är tillväxt bra?

Sten Nordin (M): 

Ja tillväxt är bra. Det är tillväxten som skapar jobb, ger oss möjlighet att försörja oss själva och våra barn, ger kommunen möjlighet att skapa bra skola och trygg äldreomsorg mm. Tvärtemot vad en del partier påstås ger tillväxten dessutom resurser att föra en miljövänlig politik och reparera gamla försyndelser. Se bara på den omfattande vattenrening som vi gjort i Stockhlm som gör att vi kan ha badplatser mitt inne i Stockholm.

Fredrik Ståhl: Vad vi ni göra åt de allt större klasstorlekarna i skolan?

Sten Nordin (M): 

Vi hjar sedan 2006 utökat skolans resurser, tex har lågstadiet fått 25% mer pengar. I årets budget har vi tillsammans med övriga alliansen åter satsat mer pengar för att främst de mindre barnen ska få ökad lärartäthet. Vår politik innebär hela tiden prioritering av skolan och bra lärare.

Bengt på Södermalm: Jag tycker stan har blivit väldigt skräpig senaste åren! Varje morgon när jag går ut med hunden är det drivor med kaffemuggar och matkartonger i parken och på torgen här på Söder. Vad tänker ni göra åt det?!

Sten Nordin (M): 

Vi har ökat pengarna till städning men mer måste göras, det håller jag med om. Vi moderater vill därför utöka städningen på ett stort antal platser där vi vet att nedskräpningen, kanske inte minst på helger, är stor. Vi vill ha mer av helgstädning och städning tidiga mornar så staden är snygg, ren och trygg.

Manne af Klintberg: Hej, jag är ordförande i Lekfrämjandet och vi månar om att barn ska den möjlighet till lek som finns bestämd i FN:s Barnkonvention. Är tanken att det inte ska få finnas barn innanför tullarna? Skolgårdarna äts upp bostadshus som Engelbrekt eller lyser med sin frånvaro på mängder av nya friskolor.///Manne

Sten Nordin (M): 

Vi satsar på lekplatser inne i stan. Ett bra exempel är den stora lekplatsen i Vasaparken, och fle sådan exempel finns eller är på väg attförverkligas. Vi har en utveckling i Stockholm att barnfamiljer trivs i innerstan och bor kvar här med sina barn.

Elin Håkanson: Vad tycker ni att vi ska göra åt invandringen, hur ska vi ta hand om de som kommer. Hur många ska vi ta in?

Sten Nordin (M): 

Vi har utrymme för invandring. Med alliansens jobbpolitik kan man komma till Sverige och snart komma i egen försörjning och bidra till samhället. Mängder av viktiga samhällsfunktioner i Stockholm som sjukvård, transporter och IT-sektorn skulle inte ha personal utan våra stockholmare som flyttat till oss från andra länder.

Ibland bil, ibland t-bana: Till Daniel Helldén Hur tänker ni att trafiken genom Stockholm ska kunna flyta i framtiden utan förbifarten? Det krävs väl både förbifart och kollektivtrafik, inte antingen eller? 

Daniel Helldén (MP): Förbifarten avlastar inte trafiken utan genererar mer trafik. Vad Stockholm behöver är en kraftig utbyggnad av kollektivtrafiken. Det handlar om en omställning. Orange tunnelbanelinje är ett stort och viktigt tillskott för detta. De kommande utökade trängselskatterna är också viktiga liksom framkomligheten för bussarna.

Farsta-bo: Hej, jag undrar vad ni gör om Sverigedemokraterna kommer in i Stadshuset?

Daniel Helldén (MP): Vi kommer göra allt i vår makt för att de inte ska få inflytande över politiken.

Bengt på Södermalm: Jag tycker stan har blivit väldigt skräpig senaste åren! Varje morgon när jag går ut med hunden är det drivor med kaffemuggar och matkartonger i parken och på torgen här på Söder. Vad tänker ni göra åt det?!

Daniel Helldén (MP):Hej Bengt!

Vi vill att man ska kunna källsortera i parkerna. Det ska vara lätt att göra rätt. Det behövs också en snabb tömning av befintliga papperskorgar.

Alexander: Är tillväxt bra?

Daniel Helldén (MP): Tillväxten behöver vara sådan att den inte förstör för kommande generationer. Vi vill ha en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar stad. Det kräver att tillväxten inte är i företag och verksamheter som förstör våra gemensamma och ändliga resurser. Vi tror på en utveckling av företag inom till exempel smartare miljöteknik och energi. Miljöpartiet strävar efter en ekonomi som inte bygger på ständig ekonomisk tillväxt.

Cristina: Vilka förslag har ni för att utveckla Stockholms skärgård ? bl.a tillgängligheten, förlänga säsongen med förbättrade båttider, svårt för alla affärsidkare att överleva på inkomster från en knappt 2-mån säsong !! större delen av europa har stora semestermånad i augusti !!! 

Daniel Helldén (MP):Vi vill bygga 150 000 nya bostäder Stockholm fram till 2030. 50 000 av dem vill vi bygga på marken där Bromma flygplats ligger idag. Vi vill lägga ned Bromma flygplats och flytta över trafiken till Arlanda.

Fredrik Ståhl: I veckan har många studenter tältat för att det inte finns tillräckligt med studentbostäder. Vad vill ni göra åt det?

Daniel Helldén (MP): I och med att Alliansen misslyckats med att bygga de studentbostäder som de lovade står nu allt för många studenter utan bostad. Vi har lagt förslag på att staden ska köpa in mellan 2500 och 5000 tillfälliga studentbostadsmoduler. Dessa hade varit på plats om Alliansen lyssnat på oss. Det Behövs en rejäl satsning på nya permanenta studentbostäder. Vi måste peka ut många platser för studentbostäder.

Nyinflyttad utan hem: En fråga bara – Hur 17 ska ni kunna se till att alla som flyttar till Stockholm ska kunna få en bpstad? Jobb är ju en sak, men om folk inte har någon stans att bo stannar ju även arbetsmarknaden av?

Daniel Helldén (MP): Vi har lagt ett förslag om 150 000 bostäder till 2030 så att vi kan få bort bostadbristen. Vi vill bland annat bygga 50000 av dessa i Bromma Parkstad när vi flyttat flygtrafiken till Arlanda. Utan nya bostäder stannar Stockholm av.

Lisbeth: Alla partier vill ju ha våra röster – varför är det då inget parti som tar upp frågor som rör oss i vardagen.? Exempelvis hyreshöjningar som drabbar oss så hårt och regelbundet (varje år). Är det något parti som vill se till att hyreshöjningarna stoppas?

Daniel Helldén (MP): Det absolut viktigaste för Stockholm är att vi får till ett rejält bostadsbyggande. Det kan stoppa upp den upptrissning som nu finns vad gäller priser på bostäder i Stockholm. Det är också viktigt att vi ser till att allmännyttan värnas. De utförsäljningar som Alliansen genomfört har varit direkt skadlig för Stockholm.

Tommy Punsvik: Per Ankersjö, Ann-Margrethe Livh, Lotta Edholm, Karin Wanngård, Sten Nordin, Daniel Helldén och Erik Slottner: Varför vill ni inte genomföra förslaget Slussen plan B? Halva kostnaden och halva byggtiden, och som dessutom kan genomföras med nuvarande detaljplan.

Daniel Helldén (MP): Efter Alliansens haveri är turerna kring Slussen så många och oklara att vi vill tillsätta en oberoende grupp (med experter, inte politiker) efter valet för att snabbt reda ut alla frågetecknen kring bland annat finansiering, hur de ekonomiska kalkylerna egentligen ser ut och inte minst vad som gäller för bussgaraget i Katarinaberget. Men framför allt reda ut vad som är möjligt att göra nu med de planer som vunnit laga kraft så att vi kan få en Slussen som prioriterar gående, cyklister och kollektivtrafiken framför biltrafiken.

Pia: Vad vill ni göra för tiggarna?

Daniel Helldén (MP): Stockholms stad ska arbeta aktivt för att ingen ska känna sig tvungen att försörja sig genom att tigga på Stockholms gator. Staden ska anställa språkkunniga uppsökare som, i dialog med dem som tigger, ska försöka ordna andra alternativ. Socialtjänsten ska ha ett utvecklat samarbete med arbetsmarknadsförvaltningen, Arbetsförmedlingen och frivilligorganisationer. Att förbjuda tiggeri ser inte vi som någon lösning.

Busschaufför: Gratis kollektivtrafik till alla stockholmare och förbjud privatbilismen i stan, kan de vara något som miljöpartiet kan driva?

Daniel Helldén (MP): Miljöpartiet driver att vi ska prioritera kollektivtrafiken framför bilarna i Stockholm. Men bilarna kommer att vara kvar. Att ha tillgång till bil istället för att äga bil är något vi eftersträvar. Bilpoler, elbilslånesystem m.m. För de som behöver bilen i arbetet är det viktigt att framkomligheten blir bra. Detta när vi.

Daniel Helldén (MP): Miljöpartiet är det parti i Stockholms stad som satsar mest på att höja kvaliteten i äldreomsorgen. Dels tillför vi resurser för att fler äldre som önskar och är i behov av en plats i äldreboende ska kunna få det (ca 400 nya platser). Idag får nästan varannan som söker plats i servicehus avslag, det är inte ok. Dels satsar vi stora resurser på att höja kvaliteten i hemtjänsten. Det behövs bättre arbetsvillkor för personalen och mer tid hos de gamla. Fler äldre ska kunna få matsällskap beviljat som insats, många gamla känner ingen matglädje när de sitter ensamma och isolerade i sina lägenheter och riskerar undernäring. Miljöpartiet anser att äldreomsorgsutförare som gör vinst ska återinvestera denna i verksamheten, de skatter vi betalar till äldreomsorg ska gå till äldreomsorg.

Elin Håkanson: Vad tycker ni om sjuksköterskor, lärare och poliser. Alla tre yrkena har ganska låg lön. Speciellt poliserna, många väljer att sluta för att få bättre betalt. Det är brist på lärare och sjuksköterskor har även dem för låg lön. Hur ska vi göra, höja lönerna?

Daniel Helldén (MP):Vad tycker ni om sjuksköterskor, lärare och poliser. Alla tre yrkena har ganska låg lön. Speciellt poliserna, många väljer att sluta för att få bättre betalt. Det är brist på lärare och sjuksköterskor har även dem för låg lön. Hur ska vi göra, höja lönerna? Svar: vi vill höja lärarlönerna så att de inom ett antal år har fått en ökning med motsvarande 10000 kronor. Detta görs möjligt genom satsningar som Miljöpartiet de gröna i Riksdagen vill genomföra.

Fredrik Ståhl: Vad vi ni göra åt de allt större klasstorlekarna i skolan?

Daniel Helldén (MP):Miljöpartiet i Stockholms stad vill minska barngrupperna i förskolan, vi avsätter 22 miljoner kronor extra i budgeten för att kunna anställa mer personal i förskolorna. På sikt anser Miljöpartiet att det ska vara max 12 barn i småbarnsgrupper (1-3 år) och max 14 barn i grupperna med 4-5-åringar. Vi ser gärna också att exempelvis familjedaghem och öppna förskolor stärks

Nyinflyttad utan hem: En fråga bara – Hur 17 ska ni kunna se till att alla som flyttar till Stockholm ska kunna få en bpstad? Jobb är ju en sak, men om folk inte har någon stans att bo stannar ju även arbetsmarknaden av?

Erik Slottner (KD): Vi måste öka bostadsbyggandet. Det gör vi genom att upplåta mer kommunal mark, korta planprocesserna, bygga tätare och högre samt göra det billigare att producera små lägenheter som unga har råd att bo i. Läs mer på min blogg www.erikslottner.se

Bosse A.: Till samtliga: Varför tar inget parti upp högkostnadsskydd för tandvården ? 2, Varför törs inget parti säga att SFI är nödvändigt för nya svenskar för att ha en chans att få jobb?

Erik Slottner (KD): Kristdemokraterna har under alliansregeringen fördubblat det statliga stödet till tandvården, det är en historisk satsning. Högkostnadsskyddet hoppas jag ska kunna förbättras, det är dock en statlig fråga och handlar om prioriteringar. Då säger jag det, SFI eller kunskaper i svenska underlättar mycket för att jobb. Dock finns fortfarande arbeten att utföra där färdigheter i svenska inte är avgörande

Bosse, pensionär: Hej! Som ensamstående pensionär oroar jag mig mycket över hur det ska gå för mig den dag jag kommer att behöva hemtjänst el äldrevård. Jag skulle gärna byta parti om något kunde få mig att tro att den kunde bli bättre. Som det är i dag verkar det inte kul att bli äldre. Jag tror företagens vinster är en stor del i problemet. Hur vill du se till att äldrevården blir värdig?

Erik Slottner (KD): Kristdemokraterna har gjort mycket för att utveckla äldrevården i Stockholm, resurserna har ökat och valfriheten utvecklats. En värdighetsgaranti har också införts som sätter fokus på bemötandefrågor inom äldreomsorgen. Vi vill fortsätta att stärka resurserna, utveckla ledarskapet, förbättra maten och ge äldre mer kulturella och sociala upplevelser. Vi vill även att alla över 85 år ska få plats på ett äldreboende utan biståndsbedömning samt att den äldre ska få större frihet att välja tjänster inom hemtjänsten. Till sist vill jag säga att äldrevården på det stora hela fungerar bra i Stockholm, jag har sett fantastisk äldreomsorg i vår kommun

Elin Håkanson: Vad tycker ni om sjuksköterskor, lärare och poliser. Alla tre yrkena har ganska låg lön. Speciellt poliserna, många väljer att sluta för att få bättre betalt. Det är brist på lärare och sjuksköterskor har även dem för låg lön. Hur ska vi göra, höja lönerna?

Erik Slottner (KD): Politiker sätter inte löner men vi har sagt att vi vill höja lönerna för skickliga lärare samt att det måste finnas fler karriärvägar för lärare. Poliser är en sattlig fråga men de har fått rejält höjda ingångslöner i senaste avtalet. Lärarna i Stockholm har en medianlön på 32500 krono ridag och flera tjänar över 40 000 kronor, det är en ökning med ca 8000 kronor sedan 2006

Fredrik Ståhl: I veckan har många studenter tältat för att det inte finns tillräckligt med studentbostäder. Vad vill ni göra åt det?

Erik Slottner (KD): Vi vill bygga fler studentbostäder. Vi har fattat beslut om cirka 8500 nya studentbostäder bara i Stockholm, flera av dem ligger och väntar på byggstart. Men det handlar om politisk vilja och den har vi

Elin Håkanson: Vad tycker ni att vi ska göra åt invandringen, hur ska vi ta hand om de som kommer. Hur många ska vi ta in?

Erik Slottner (KD): Språk, studier och arbete är de viktigaste delarna. Beroende på vem som kommer krävs olika insatser eftersom invandrare har väldigt olika erfarenheter med sig in i Sverige. Vi ska ha en bra SFI-undervisning, praktikplatser, arbeta bättre med jobbtorgen samt erbjuda bra skolor. Utöver det vill jag slå ett slag för fadderfamiljer, dvs svenskar som öppnar sina hem och blir faddrar för en flyktingfamilj, det skulle vara fantastiskt om den verksamheten kunde utvecklas. Något antal kan vi inte sätta eftersom antalet helt beror på hur situationen i vår omvärld ser ut. Dessutom har människor som bor i Sverige full rätt att bosätta sig var de själva vill

Fredrik Ståhl: Vad vi ni göra åt de allt större klasstorlekarna i skolan?

Erik Slottner (KD): Vi har anslagit mer pengar varje år under de senaste åtta åren till skolan. Rektorerna kan använda dess apengar till mindre klasser om de så önskar eller till andra åtgärder som de tror ger större effekt för att uppnå målen i skolan. I årets budget har vi dock särskilt anslagit medel för att minska klasstorlekarna på lågstadiet eftersom forskning visar att det ger bra resultat.

Farsta-bo: Hej, jag undrar vad ni gör om Sverigedemokraterna kommer in i Stadshuset?

Erik Slottner (KD): Vi gör inget särskilt utan det är väljarna som bestämemr vilka partier som kommer in i fullmäktige. Vi går till val på en fortsatt majortitet med Alliansen och det hoppas vi fortfarande är fullt möjligt

Thomas Neijman: Hej! Projektet ”nya slussen” har resulterat i ett dyrt, opraktiskt och för staden förfulande förslag. Hur ställer sig du och ditt parti sig kring att göra ett omtag för att titta på andra alternativ?

Erik Slottner (KD): Kristdemokraterna står bakom den detaljplan som nu finns för Slussen. Sen kan korrigeringar göras inom gällande plan som endast sätter ramarna. Målet om att omvandla Slussen från en omstigningsplats till en mötesplats är dock fullt möjligt att realisera med den nu liggande planen vilket är mycket tillfredsställande

Pia: Vad vill ni göra för tiggarna?

Erik Slottner (KD): Stockholm gör en hel del för tiggarna. Bland annat Vinternatt och fria hemresor. Utöver det gör de ideella organisationerna fantastiska insatser för dessa männsikor. Men i huvudsak är detta och ska vara en fråga för Rumänien. Därför sätter både Stockholms stad, regeringen och EU hård press på Rumäniens regering att det ansvar som vi kan förvänta oss av dem

Niklas Callert: Lotta Edholm: (alt. Per Ankersjö, alt Erik Slottner) Är det ett misslyckande för 'Nya Slussen' att en av Slussens största brukare, Värmdö kommun – kommer att begära att regeringen ingriper mot Stockholms plan – att i strid med vad Alliansen lovade under planprocessen – börja riva Slussen innan det är klart att det kan bli en bussterminal i Katarinaberget? Även ditt parti i Värmdö stödjer kravet på regeringsingripande. Ev kompletterande följd fråga: hur ser du på sannolikheten för att regeringen ska tvinga Sthlm att samplanera slussensombyggnad med Värmdö?

Erik Slottner (KD):Det är klart att det hade varit roligare om Värmdö kommun hade sett fördelarna med Nya Slussen. Arbeterna med en ny detaljplan för bussgaraget är igång, Stadsbyggnadsnämnden fattar ett första beslut om en vecka.

Lisbeth: Alla partier vill ju ha våra röster – varför är det då inget parti som tar upp frågor som rör oss i vardagen.? Exempelvis hyreshöjningar som drabbar oss så hårt och regelbundet (varje år). Är det något parti som vill se till att hyreshöjningarna stoppas?

Erik Slottner (KD): Hyrorna sätts inte av politiker utan förhandlas fram av Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen enligt ett bruksvärdessystem. Därför kan vi som parti inte lova sänkta hyror. Hyreshöjningarna har dock varit låga de senaste åren tack vare en låg inflation och låga räntor, något som bland annat beror på regeringens framgångsrika ekonomiska politik. I övrigt är det min förhoppning av politiker ska presentera förslag på frågor som berör människors vardag, det är i alla fall min och Kristdemokraternas ambition

claes gentele: Erik Slottner Rätten till kontaktperson som insats enl LSS urholkas. Alla inom personkretsen tillförsäkrades insatsen när lagen infördes 1993. Nu avslås insatsen i 9 fall av 10 av kammarrätterna Frågan gäller begreppet social isolering. Många inom personkretsen förmenas en livlina som de haft under många år. Kontaktresursen borde ses som en resurs i stället för ekonomisk belastning. Det är stadsdelsnämnderna som avslår. Det är väl socialdepartementet som ger direktiven? Vad görs för denna grupp de svaga i vårt samhälle? 

Erik Slottner (KD): Detta är frågor som är viktiga för Kristdemokraterna. Att 9 av 10 fall avslås var dock en nyhet för mig som jag ska kolla närmare på. För oss är det självklart att även personer på LSS-boenden kan ha behov av kontaktpersoner

Väljare: Hur ska ni fixa att bygga en massa nya bostäder? Var och hur ska ni bygga? Var ska alla få plats?

Erik Slottner (KD): Genom att öka utbudet av byggbar mark, förenkla planprocesser, bygga tätare och högre samt tillåta byggnation i bullrigare miljöer än idag. Vi prioriterar den täta kvartersstaden även utanför innerstaden, dock med insikt om att den måste anpassas till olika stadsdelars unika karaktär. Vi vill också sätta större fokus på god gestaltning, att den varierar i fräg, form och höjd samt ges ett mindre brutalistiskt intryck än idag. Det finns gott om plats i Stockholms kommun, vi vill prioritera att bygga nära tunnelbanor, på överdäckningar samt hårdgjorda ytor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet