Regeringen kommer på torsdagen att utse den tidigare socialdemokratiske näringsministern Anders Sundström, i dag ordförande Swedbank, till samordnare. Hans mål är tydligt.
– Jag kan se att Bromma stängs. Förutsatt att man först får upp kapaciteten på Arlanda, säger Sundström till SVT.
På torsdagen ska riksdagen rösta om framtiden för Bromma flygplats. Allianspartierna och Sverigedemokraterna vill stoppa regeringens planer på en avveckling. Men på onsdagen beslutade regeringen alltså att gå vidare med ambitionen att bygga bostäder på Bromma.
Utredaren Anders Sundströms uppgift blir att se över hur man kan samordna behovet av nya bostäder med bibehållen flygtrafik till Stockholm. Förutsättningen är att Arlanda flygplats kan byggas ut så pass mycket att flygtrafiken till Stockholm bibehålls på dagens nivå.
Sundström menar att utbyggnaden av Arlanda även kräver andra stora infrastruktursatsningar.
– För att det ska fungera riktigt bra så måste vi se på andra möjligheter som att snabbtågen går till Arlanda utan att stanna i Stockholm. Att vi har bra trafik till Arlanda i form av vägar och järnvägar. Det är ett omfattande infrastrukturpaket som måste rulla under många år.
Kritik från näringslivet
Framtiden för Bromma flygplats har varit en belastning för regeringen inför det kommande extravalet. Kritiken från näringslivet och från kommunalråd runtom i landet har varit hård.
Stockholms Handelskammare har redan tidigare tagit klart avstånd från planerna på att avveckla Bromma flygplats med motiveringen att det hotar tillväxten i såväl Stockholm som övriga landet.
– Vi vet att Bromma flygplats är en nyckel för jobb och tillväxt i hela Sverige, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare i en kommentar.
Hon hävdar också att minst 24.000 jobb i landet hotas om Bromma läggs ner eftersom många orter som trafikerar flygplatsen kommer att få försämrade förbindelser med Stockholm.
Stockholms Handelskammare lyfter också fram en undersökning som man låtit Demoskop genomföra. Den visar att sex av tio personer är negativa till en nedläggning.
I undersökningen deltog 2.600 personer på tolv orter runtom i landet som har flygförbindelse med Bromma. På Gotland och i Ronneby är hela 90 procent negativa till nedläggningshotet, enligt undersökningen.