De fattiga tiggarna, med sina pappmuggar och papperslappar, är en vanlig syn inte bara i Stockholm utan i en rad europeiska städer.
Därför samlades idag europeiska lokalpolitiker för att tillsammans med ansvarig kommissionär, Viviane Reding, prata om hur EU kan hjälpa de utsatta människorna.
– Man söker ju inte en framtid i Sverige men man känner sig tvingad att lämna sina länder i fattigdom, som Rumänien och Bulgarien. Och här har jag varit väldigt tydlig idag: att här måste vi jobba mycket mer med hemländerna – att jobba upp så det finns möjlighet för utbildning för alla barn och att möjliggöra för arbetstillfällen. Det är i dessa medlemsländer som vi långsiktigt löser problematiken. Och det upplever jag att jag fick gehör för, säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till ABC.
– Det finns en gemensam samsyn bland dom städer som finns med idag att vi ser positivt på den fria rörligheten. Det är uppenbart att Stockholm, Sverige och Europa har tjänat på den fria rörligheten. Därför är det väldigt oroande det vi ser nu i till exempel Schweiz att man ska börja stänga gränser och minska den fria rörligheten, säger hon.
Har ni några krav ni vill ställa till ansvarig kommissionär och till EU?
– Ja. Att börja jobba mycket mer med de medlemsländer där tiggarna kommer ifrån. Se till att medlen når fram och se till att följa upp så man kan ta del av sociala fonder. Men också att säkerställa så att man inte ska känna sig tvingad att lämna sina medlemsländer för att kunna leva i utsatthet och tigga på gatorna i andra länder, säger Anna König Jerlmyr.