Smittskyddsinstitutet skriver på sin hemsida att smittspridningen började med en person som varit utomlands, och att den fortfarande pågår i Uppsala. Det senaste fallet var i Uppsala för några dagar sedan.
Nu pågår ett stort arbete för att ta reda på vilka som kan ha smittats. Och det är många, eftersom mässling är en extremt smittsam luftburen sjukdom. Det är möjligt att man hittar fler fall, tror Katarina Widgren på Smittskyddsinstitutet.
– I vårt uppdrag ingår att kartlägga vilka som varit i samma väntrum som de som har haft mässling samtidigt och upp till två timmar efteråt, säger smittskyddsläkare Inger Andersson von Rosen vid landstingets smittskyddsenhet till ABC.
I Uppsala känner man till minst tre barn som har smittats, varav ett av dem under 17 månader.
Kontakta Vårdguiden
Om man tror att man blivit smittad bör man ringa Vårdguiden eller sjukvårdsrådgivningen 1177 för att få veta hur man kan få hjälp utan att utsätta andra för smittrisk.
Myndigheterna ber nu invånarna i ABC-området att se över sitt vaccinationsskydd mot den mycket smittsamma sjukdomen.
Det senaste konstaterade fallet i Stockholm var 2 februari, ”men det är för tidigt att slå fast att smittspridningen i Stockholm har upphört”, skriver Smittskyddsinstitutet.
Vaccinet infördes 1982
Trots att mässling räknas som en barnsjukdom, finns flera äldre bland de insjuknade. Något som är helt logiskt, enligt Inger Andersson von Rosen, eftersom vaccinet infördes stegvis under 1970-talet och etablerades i det allmänna programmet först 1982.
– På 1950-talet cirkulerade väldigt mycket mässling, men det avtog på 1960- och 1970-talen. Så om man är född då och inte är säker på om man haft sjukdomen eller om man vaccinerats, så bör man vaccinera sig.
Tusentals saknar skydd
Anders Tegnell gissar att andelen ovaccinerade utgör någon procent av dem som är födda före det att vaccinet infördes, vilket skulle innebära att ett antal tiotusen svenskar är oskyddade.
En annan grupp som är i farozonen är barn under 18 månader, eftersom det är då den första sprutan ges.
– Eftersom vi i Sverige normalt inte har mässling ger vi den första sprutan senare än i andra länder. Den ger bättre effekt då, men det innebär samtidigt att de allra minsta barnen saknar skydd, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Smittskyddsinstitutet och blivande statsepidemiolog.
Mässling
- Inkubationstiden för viruset – tiden från smitta till sjukdom – är omkring tio dygn.
- Förutom att den drabbade får utslag och hög feber påverkar mässling immunsystemet, vilket kan resultera i komplicerade infektioner, som öron-, lung- och hjärninflammation. Den senare kan, i sällsynta fall, resultera i en hjärnskada.
- I Sverige är mässling en anmälningspliktig samt smittspårningspliktig sjukdom, enligt smittskyddslagen. Inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Smittskyddsinstitutet.
Källa: Smittskyddsinstitutet