Toalettavfall från fartyg får dumpas i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

– Det är bedrövligt. Det innebär att kryssningsfartyg och färjor även i fortsättningen får tömma ut allt sitt toalettvatten i Östersjön – kanske utan något slutdatum, säger Världsnaturfondens generalsekreterare Håkan Wirtén.

Östersjöländernas årliga sjöfartsmöte inom Helsingforskommissionen har just avslutats i Riga. Där meddelade Polen, Tyskland och Ryssland att de inte är beredda att förbjuda dumpning av toalettavfall till havs, trots att FN:s sjöfartsorganisation redan 2010 beslutade att förbjuda utsläpp av avloppsvatten från passagerarfartyg i Östersjön från och med 2016.

Det beslutet förutsatte dock att länderna före 2015 meddelat att de har kapacitet att klara detta. Och nu säger de tre länderna alltså nej.

”Ett allvarligt misslyckande”

– Det är beklagligt att vissa länder inte har lyckats lösa hanteringen av avloppsvatten i hamn under de år som gått sedan beslutet togs. Ett allvarligt misslyckande för Östersjön, säger Mattias Rust, sjöfartsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

En av stötestenarna är den stora mängden avloppsvatten som kryssningsfartygen behöver pumpa i land under en kort tid. Det rör sig om upp till 300 kubikmeter avloppsvatten per timme under ett hamnbesök. Det är såpass mycket att vissa hamnar och flera städers reningsverk har svårt att klara av den mängden.

– Ledningar, pumpkapacitet och vattenrening – det här handlar inte om raketforskning utan snarare om att det inte prioriteras, säger Mattias Rust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.