Uppdrag granskning avslöjar imamer

Uppdaterad
Publicerad

Tongivande imamer på moskéer i Stockhom och Uppsala förespråkar jämlikhet när kameran rullar, men något helt annat när kameran är dold.

Uppdrag granskning bad två kvinnor om hjälp, den ena troende själv. De klädde sig i niqab som täcker ansiktet, och utrustade med kamera och mikrofon besökte eller ringde de till de tio största moskéerna i Sverige, bland annat i Rinkeby, Stockholm, Uppsala och Järfälla.

De sade att den ena kvinnan blev slagen av sin man och att han hade skaffat en fru till, och nu ville hon ta råd av en imam.

I Stockholms moské vid Medborgarplatsen sade imamen att mannen har rätt till flera fruar, trots att det är olagligt i Sverige, och han tyckte inte kvinnan skulle ringa polisen för att hon blev misshandlad. Det är för problematiskt sade han.

Landets viktigaste moské

Moskén vid Medborparplatsen räknas som en av landets viktigaste och det är hit politiker kommer när de vill träffa representanter för Stockholms och landets muslimer.

Moskéerna i Stockholm, Rinkeby och Uppsala får alla statligt stöd, ett stöd som delas ut mot att trossamfundet ska upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar, alltså att arbeta för bland annat jämställdhet och mot våld.

I Uppsala uppmanade imamen kvinnan att inte ringa polisen, utan istället be mannen om förlåtelse. Rinkeby och Järfälla var de enda moskéerna i  hela undersökningen där kvinnan fick rådet att polisanmäla mannen som slår henne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.