Det var förra tisdagen som Stefan Godin satt på pendeln mot Tumba tillsammans med några kolleger på väg hem från jobbet. Han reagerade kraftigt mot budskapet som i högtalarna riktades från tågpersonalen.
– ”Tyvärr har det kommit in en tiggare på tåget. Så vad ni än gör, ge inga pengar och riv sönder lappen som den här personen ger er” sade hon, berättar han.
Utifrån ett människovärdesperspektiv kändes det inte bra. Vi var flera som tappade hakan över vad som sades i högtalaren.
Så här säger Mikael Lindskog, kommunikationschef på Stockholmståg om vittnesmålet som stöds av flera passagerare som ABC talat med.
– Det är direkt olämpligt att göra så, för vi har ingen laglig rätt att avvisa folk ombord på tågen bara för att de tigger.
För några år sedan fanns det en annan inställning från SL. Då uppmanades personal att motarbeta tiggeri i kollektivtrafiken. Men det fick man backa på när det visade sig att det inte fanns stöd för det i lagen.
– Ibland kan det gå fel, och det gjorde det den här gången. Vi har påtalat det för den här individen. Det föranleder också att vi går ut med information till hela vår ombordpersonal.
Men händelsen på Tumbatåget för några dagar sedan tycks inte vara en engångsföreteelse.
– Jag har hört det ett flertal gånger, säger Ahmed Ragragui som pendlar dagligen till Nynäshamn.
Vad tycker du om det då?
– Jag tycker man ska låta tiggarna vara ifred. De har ingenting och försöker bara tjäna en slant.
Några av Stockholmstågs trafikvärdar som ABC pratar med berättar att de också brukar avvisa tiggare från kollektivtrafikens utrymmen. De gör det eftersom resenärer ofta ber dem att ingripa.
Tågvärdarna vill dock inte bli intervjuade. De säger att de behöver tillstånd från SL och Stockholmståg för att få prata med media.