Utpressare kräver pengar i hotfulla mejl

Uppdaterad
Publicerad

Betalar man inte stängs datorn ner.

Ett nytt sätt att bedriva utpressning via nätet har upptäckts av Stockholmpolisen. Ett mail med polisens eller regeringskansliets logga skickas hem till privatpersoner med uppmaning att betala in böter till ett visst kontonummer.

Ett meddelande dyker upp i din dator med avsändare antingen polisen eller regeringskansliet där det står att du olovligen laddat ner musik. Du uppmanas att betala böter om 50 pund eller 1000 kronor som du ska skicka till ett visst kontonummer. Det som gör det extra allvarligt är att din dator låser sig om du inte gör som du blivit tillsagd.

Datorn låser sig

-Den låser sig oavsett om du stänger av datorn och startar om. Trojanen gör att du inte kan komma förbi sidan, helt enkelt, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare på polisen.

Bara sedan slutet av förra veckan har en handfull ärenden kommit till polisens kännedom, men mörkertalet är förmodligen stort.

”Smart gjort”

-Det känns naturligtvis som ett intrång i ens personliga liv, någon övervakar vad du gör. Det är smart gjort. Man hotar människor och säger att de olovligen laddat ner musik, och handen på hjärtat, vem har inte gjort det, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare på polisen.

Är man drabbad kan man ta kontakt med affären där man köpte datorn för att få hjälp att starta om den på rätt sätt. Och absolut inte betala in några böter.

”Betala inte!”

-Polisen och regeringskansliet skulle aldrig skicka ut sådana mail. Man ska inte tro att man ska betala böter från sin dator för något man inte gjort!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.