Timme efter timme, dag efter dag strömmar ånga ut ur rören i Vita bergen vid Renstiernas gata på Södermalm. Inuti berget har internetoperatören Bahnhof en av sina serverhallar.
-Ångan är egentligen en restprodukt av att vi kyler bort en massa värme härifrån. Värmen kommer ifrån all den utrustning som står i serverhallen, och där omvandlas alltså elenergin till värme. I enkla tal kan man säga att det motsvarar ungefär 250 normalstora villors elförbrukning, säger Gustav Bergquist, teknisk chef på Bahnhof.
Idag går alltså värmen från servrarna bokstavligen talat upp i rök. Men nu ska värmen tas omhand. Bahnhof är med i ett projekt tillsammans med Fortum som går ut på att företag som producerar mycket värme ska kunna sälja överskottsvärmen till Fortums fjärrvärmenät.
-Vi ser att potentialen är väldigt stor. Om man ser bara på datorhallarna i Stockholm, om vi skulle kunna ta tillvara på den värmen så skulle vi kunna värma en ort som Täby, säger Lena Gunnarsson, produktchef för fjärrvärme på Fortum.
Förhoppningen är att Bahnhof ska kunna leverera värme till Fortum redan i början av december.
-Vårt mål är att visa för våra kunder – och konkurrenter – att det inte är miljövänligt att fläkta bort all värme. Så resoneras det nämligen i vår bransch idag, och vi tror att det här kommer att förändra hela det resonemanget så att normen blir att kunna återanvända energin och värmen istället, säger Gustav Bergquist, teknisk chef på Bahnhof.