Foto: TT/SVT

Morddömda mannens straff står fast

Uppdaterad
Publicerad

Tidsfristen för att överklaga Yaradomen löpte ut vid midnatt, och det är bara den morddömda kvinnan som överklagar sin dom.

I går var sista dagen för att överklaga hovrättsdomen i Yarafallet. Den morddömda mannen överklagade inte sin fängelsedom, enligt försvarsadvokaten Christer Holmqvist, och därför har fängelsestraffet på 14 år för mord från och med i dag vunnit laga kraft.

”Välskriven hovrättsdom”

Inte heller åklagarsidan valde att gå vidare med ärendet.

Fallet Yara

– Hovrättsdomen är välskriven. Det som skulle vara intressant att pröva är påföljdsfrågan för mannen, men eftersom det kom en lagändring i fjol som skärper straffet för mord är den borta ur bilden, då straffet inte kan ändras retroaktivt, säger överåklagare Marianne Ny.

Det har tidigare varit tal om att begära prövning av frågan med garantansvaret för mannen, då det inte tidigare är ett särskilt utrett rättsfall. Men överåklagaren Marianne Ny menar att hovrättsdomen är välskriven ur den synpunkten och att en prejudicerande dom i Högsta domstolen inte är nödvändig ur den aspekten.

Morddömda kvinnan överklagar

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat att den morddömda kvinnan kommer överklaga sin livstidsdom. Överklagan skickades in till hovrätten i måndags. Men för att ärendet ska tas upp i högsta instans krävs att hon får prövningstillstånd.

Så går överklagan till HD till

  • Om åklagaren vill överklaga till högsta instans skickas en framställan till överåklagare, som i sin tur skickar en framställan till riksåklagaren.
  • Det är bara riksåklagaren som kan begära prövningstillstånd till Högsta domstolen.
  • Riksåklagaren kan begära prövningstillstånd även utan begäran från lägre instanser, om det finns något i domen som kan vara intressant i prejudikatsyfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet