Genom att förstärka patrulleringen av Skånes kuster med fartyg och flygplan, särskilt i Öresundsregionen, ökar möjligheterna att upptäcka båtar som transporterar migranter till Sverige.
Kustbevakningen bistår även Polisen med kontroller i vissa hamnar, till exempel i Helsingborg och Göteborg.
Ingen flytt av personal
Detta innebär inte att Kustbevakningen i nuläget flyttar personal.
– Nej, det gör vi inte. I nuläget klarar vi det med befintlig personal i Öresundsregionen där riskerna som störst. Blekinge ligger för långt bort som vi bedömer det nu, men vi kan ha fel. Vi har beredskap för att tänka om i fall det blir aktuellt, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.
Kustbevakningen har ännu inte sett några konsekvenser till sjöss av den införda gränskontrollen, och har inte heller någon information om att människor har kommit med små båtar till Sverige.
I och med Kustbevakningens ökade patrullering, höjs beredskapen för ett möjligt scenario med migranter i båtar på väg till den svenska kusten.
– Än så länge ser vi inga tecken på det, gränserna är ju inte stängda och folk väljer hellre säkra färdvägar att ta sig hit via broar och färjor. Men det kan ju ändras om situationen blir annorlunda, det gäller att ta höjd för det, säger Mattias Lindholm.
Patrullerande fartyg
Om en båt med migranter upptäcks på svenskt vatten förs de till svensk hamn och överlämnas till polisen. De som söker asyl behöver komma i kontakt med Migrationsverket.
– Vi har ökat vår närvaro i södra Sverige och har intensifierat gränsövervakningen, framför allt i Öresundsregionen, men också i Göteborg. Konkret innebär det att vi har fartyg som patrullerar utmed Skånes kust och att vårt flyg ökat sin uppmärksamhet mot mindre båtar i de här områdena. Vi bistår också polisen från land, i hamnarna i Helsingborg och Göteborg, säger Ulf Nilsson, regionchef på Kustbevakningens region Sydväst, i ett pressmeddelande på onsdagen.
– Kustbevakningen har också beredskap för att kunna omfördela resurser i form av fartyg och personal till sydkusten om situationen skulle uppstå att båtar med migranter kommer i stor skala. Vi ser inga tecken på det idag, men det är ett scenario vi måste vara beredda på, säger Ulf Nilsson.
Farligt med kontroller till havs
Att avvisa migranter vid sjögränsen är inte aktuellt. Till sjöss är riskerna för olyckor stora i samband med dokumentkontroll och bedömning om rätt till asyl föreligger.
– Det är inte aktuellt att genomföra sådana kontroller till sjöss. Vi vill inte genom kontroller orsaka olyckor där personer i små båtar skulle ramla i vattnet. Skulle en situation uppstå där vi påträffar migranter på svenskt vatten, då för vi dem till svensk hamn och till väntande polis. På så sätt ser vi också till att människor inte korsar gränsen okontrollerat, säger Ulf Nilsson, regionchef på Kustbevakningens region Sydväst.