Krävde hjälp av miljöministern

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminster Åsa Romson (MP) kom i går till Kallinge och Ronneby för att besöka F17 och träffa de drabbade i PFAS-föreningen som överväger att stämma försvaret. Idag krävde de ekonomisk stöd för att göra detta.

Minister besökte F17 för att få information av försvaret och se den brandövningsplats där det nu förbjuda brandskummet med PFOS användes i många år och hamnade i Kallingebornas drickvatten. Efter det möttes hon upp av PFAS-föreningen i Kallinge för vidare färd mot kommunhuset där hon ska träffa både medlemmar ur föreningen och sedan också politiker och tjänstemän på kommunen.

Bad om regeringsbidrag

PFAS-föreningen vill stämma försvaret för det som hänt och att de druckit förgiftat dricksvatten under många år och för dem betyder ministerbesöket mycket. De ville också be om ekomiska stöd för sin sak.

Vattenskandalen i Kallinge

– Folk har inte råd att vara med och juridisk vara med och utreda om vem som bär ansvaret här. Det får inte blir en klassfråga, därför har vi bett om ett regeringsbidrag, säger Herman Afzelius som är ordförande i PFAS-föreningen.

Och ministern stängde inte dörren för detta.

– Den här frågan kom ju muntligt. Jag är ju här för att lyssna på hur de upplever sin situation. Jag bad dem skriva til regeringen om vad de behöver hjälp med sedan får vi se. Det är ju en unik situation där en gammal giftig kemikalie har spritts på det här sättet och även spritt sig i det kommunala drickvattnet, säger Åsa Romson (MP).

Kommunen vill också ha stöd

Föreningen var också kritisk till att kommunen inte informerat de drabbade hushållen per post.

– Kommunen väntar sig att alla ska söka information, det är inte alla som kan det, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius.

Föreningen har själv delat ut flygblad och hittar fortfarande boende som inte vet att de är drabbade.

– Jag ser inte att vi kunde gjort på något annat sätt idag. Det finns mycket som kunnat vara bättre men vi har informerat på hemsidor och via media, säger Roger Fredriksson (M).

Även kommunalrådet skulle vilja ha mer stöd från staten.

– Den här frågan är mycket större än en kommunal fråga. Vi måste ha mer smaverkan och stöd från staten. De måste vara med och ta sitt ansvar där, säger Roger Fredriksson (M).

Upplevde gensvar

Men ministern sa varken ja eller nej till stöd idag. PFAS-föreningen upplevde att man fick gensvar.

– Ja, det kändes som vi nådde fram. Vi ställde frågor om hur hon hade reagerat i vår situation. Då fick hon tänka till och det kändes som hon hade gjorts som vi, sökt kunskap och ansvariga, säger Herman Afzelius.

– Jag tar många erfarneheter med mig hem, både från försvaret kommunen och de drabbade. Det här är en allvarlig kemilkalieolycka , det måste vi ta på största allvar, avslutar Åsa Romson (MP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet