”Svårast att se barnens ögon”

Uppdaterad
Publicerad

Bara det senaste dygnet har Kustbevakningens fartyg Poseidon räddat livet på hundratals båtflyktingar i Medelhavet. Och befälhavaren Joakim Håkansson, tillfälligt hemma i Karlskrona, ser inget slut på den humanitära krisen.

Om några veckor återvänder Joakim Håkansson till Poseidon för nya insatser för migranter som hamnat i sjönöd på Medelhavet. Hittills har han fört befäl vid tre insatser – aktioner som räddat livet på hundratals barn, ungdomar och vuxna. I samband med en insats i början av juni sjönk flyktingssmugglarnas båt direkt efter att passagerarna satts i säkerhet på Poseidon.

– Vi tog ombord 262 personer. När vi stoppade motorn slutade länspumparna att fungera och båten gick till botten, säger Joakim Håkansson.

Transporterna över Medelhavet är ofta riskfyllda. Båtarna är i dåligt skick och migranter kan sitta tätt ihop i upp till tolvdagar på öppet hav.

– Det svåraste är att se barnen...deras ögon. När man tar ombord dem så är det rätt fantastiskt.

Enligt Joakim Håkansson tjänar i dag flyktingssmugglare stora pengar – samtidigt som migranterna utsätts för hårda prövningar och risker.

– Jag ser att behovet av hjälpinsatser från exempelvis Kustbevakningen och Röda Korset är fortsatt stort. Och jag känner verkligen att vi är till nytta. Vi gör en viktig insats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.