• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Elmida Magnesjö/SVT

Världsunik galjonsfigur bärgades

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 500 år har nu galjonsfiguren från skeppet Gribshunden varit ovanför vattenytan.

Galjonsfiguren, som väger 300 kilo och som påträffades under dykningar i juni i Ronnebys skärgård och ser ut som ett grinande hundhuvud eller ett monsterlikt djur.

– Det här skeppet började man dyka efter redan på 70-talet, men då visste man inte var det var. Det fastställdes inte förrän nu, och vi är 95 procent säkra på att det är Gribshunden. 1495 ska båten ha fattat eld och sjunkit, säger länsmuseichef Marcus Sandekjer till SVT Nyheter Blekinge.

Efter analyser av träet som skeppet byggts av är det fällt vintern 1482-1483 vid floden Meuse i Frankrike.

– Senaste gången den såg ljuset levde Leonardo Da Vinci och Christopher Columbus, säger Johan Rönnby, professor på Södertörns högskola.

Enligt Blekinge museum har man tidigare inte kunnat hitta liknande föremål från 1400-talet.

– Vi vill göra en större utgrävning av detta, men just nu ligger skeppet bäst där det ligger. Tar man upp något som är 500 år gammalt i syre förstörs det, och konservering är väldigt kostsamt, säger Marcus Sandekjer.

Än så länge vet man inte riktigt vad figuren föreställer, men det finns vissa teorier.

– Det är ett ansikte här, och ett tänkbart motiv är Jona som kastas ut ur valfisken här efter han bett om nåd hos Gud, säger Niklas Eriksson, arkeolog.

Allmänheten kommer att kunna se galjonsfiguren på arkeologidagen den 30 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.