Klädgalgen – en historia att berätta

Uppdaterad
Publicerad

Den används av de flesta och finns i ett överflöd i mångas hem.

Därför bestämde sig Jonny Karlsson för att öppna Galgmuseet i Olofström.

I ett rum på knappt 30 kvadratmeter i Olofström ryms klädgalgar i alla möjliga former, färger och funktioner.

Det har gått 10 år sedan Jonny Karlsson öppnade sitt galgmuseum och sen dess har intresset för denna pryl fått sig ett  rejält uppsving.

– Eftersom vi har museer över nästan allting annat här i världen så tyckte vi att det var skandal att det vanligaste bruksföremålet inte var hyllat med ett museum, berättar Jonny Karlsson som efter en populär utställning gjorde slag i saken och öppnade galgmuseet.

Enligt Jonny Karlsson har klädgalgen drygt 100 år på nacken och dess funktion och design har gått hand i hand med både modet och samhällsutvecklingen. I taket hänger trägalgar från 40-talet som vittnar om att de  flesta samhällen i Sverige då hade sin egen klädbutik.

– Jag försöker ha några galgar från varje ort så att besökarna kan få den där kicken av att hitta något från sin egen ort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.