Förhoppningen är att berguvarna då ska återvända till Falu gruva. Det framkom när fågelskådaren Kalle Bergström under tisdagen fick ta emot Falu kommuns miljöpris för sitt mångåriga arbete med berguvarna vid gruvan.
– Det här är en stor seger, underbart, säger Kalle Bergström till SVT Nyheter Dalarna.
Ingen berguv kvar
I omkring 20 år har en berguvshona häckat vid Falu gruva, men sedan i höstas är den försvunnen tillsammans med berguvshanen och parets tre ungar. Kalle Bergström som länge följt uvarna vid gruvan är övertygad om att den stora berguvsstaty som sattes upp våren 2014 är boven i dramat. Att den nu ska flyttas ger honom hopp.
– Men flytten måste ske snabbt. Normalt häckar berguvarna i slutet av december, så därför vill jag ha bort statyn innan dess. Kommer det inget par då får vi vänta till februari, sedan april. Annars är det till hösten igen, säger Kalle Bergström.
Flyttas till centrum
Falu kommun som äger statyn vill att statyn nu flyttas tillbaka till centrum där den stod tidigare.
– När frågan om statyn lyftes i majoritetsgruppen så var det inget att fundera på. Kan den ha orsakat att berguvarna lämnat gruvan då måste vi flytta på den. Och vi tycker att den ska tillbaka till Geislerska parken där fler kan ta del av den, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S).
Men exakt när flytten sker är oklart.
– Jag hoppas att den kan ske så snart som möjligt, säger Susanne Norberg (S).
Motiveringen till mijöpriset:
”Kalle Bergström har tagit initiativ till och installerat en webbkamera som visar berguvarna i Falu gruva. Med hjälp av den har han visat uvarna för allmänheten och gjort både dem och Falu gruva kända till och med utanför landets gränser. Han har också använt kameran till att dokumentera berguvarnas liv i gruvan vilket har gett ny kunskap om denna hotade fågelart.”