Stämningsansökan kommer att lämnas in till Stockholms tingsrätt under torsdagen, av Bergwalls advokat Thomas Olsson.
Olsson säger till tidningen att justitieråd Göran Lambertz, under den period när Bergwall beviljats resning, i uttalanden och debattartiklar hävdat att bevisen mot Bergwall varit starka, vilket innebär ett brott mot hans rättigheter.
Uttalade sig inte om privatperson
– Det är på grund av hans ställning som vi stämmer staten för detta. Man kan inte säga att Göran Lambertz uttalade sig som privatperson, säger Olsson till DN.
Enligt Thomas Olsson strider detta mot Europakonventionen där det står att ”Var och en som blivit anklagad för brott ska betraktas som oskyldig till dess hans skuld lagligen fastställts”.
– Det finns en del praxisfall som visar att han inte kan anses ha uttalat sig som privatperson, säger Thomas Olsson.
Bok om fallet på fredag
Dagen efter att stämningsansökan lämnats in, på fredag, kommer Göran Lambertz egna bok om fallet med Sture Bergwall ut. Till DN säger justitierådet att kommer svara på frågor om boken, men inte om Bergwalls nya stämning mot staten.
– Jag avstår från att kommentera det, jag lägger mig inte i den rättegången. Det är mitt svar, säger han till DN.
Bakgrund – Sture Bergwall
Sture Bergwall, som tidigare hette Tomas Qvick, erkände ett 30-tal mord och dömdes för åtta av dem, iill sluten psykiatrisk vård.
I en SVT-dokumentär med Hannes Råstam 2008 tog han tillbaka alla erkännanden. Det ledde till att han så småningom fick sina domar prövade på nytt och han blev friad från samtliga mord som han dömts för.
Det senaste året har han haft öppen vård. Han har vistats i Jämtland men haft kontinuerlig kontakt med psykvården då han blanad annat fått lämna prover. I torsdags i förra veckan beslöt Förvaltningsrätten i Falun att vården skulle uppehöra helt och att Sture Bergwall skulle vara en fri man.