Under tisdagen kom utredningen från Naturvårdsverket om hur den svenska vargstammen ska bevaras. Enligt Naturvårdsverket behövs det 300 vargar i Sverige, vilket ligger nära det tidigare referensvärdet på 270 stycken.
”Det är bara att gilla läget”
Hans Johansson som jaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet i Dalarna, menar dock att hälften räcker.
– Det finns egentligen inget vetenskapligt belägg för siffran 300. Däremot är det vetenskapligt fastställt att det måste vara minst 150 vargar för att vargstammen ska vara livskraftig. Till detta har EU sagt att nationerna bör ha en lite högre ambitionsnivå. Så vargantalet som överstiger 150 blir enbart politiska beslut.
– Vi i Svenska Jägareförbundet har en bestämd uppfattning och det är att 150 vargar räcker.
Ingela Portström är fårägare i Sörskog nära Rexbo utanför Insjön. Två gånger har hon fått får rivna av varg. Sommaren 2012 revs 17 får vid ett angrepp och i somras revs 24 stycken.
– Jag tycker att 300 vargar är för många. Men det är väl bara att gilla läget. Dom vill väl inte att vi ska ha några öppna landskap, säger hon till SVT Dalarna efter att förslaget presenterats.
”En förbättring”
Asinja Holma i Venjan är regionansvarig för Svenska rovdjursföreningens kontaktperson i Dalarna. Hon är dock positiv till det nya vargförslaget.
– Det här är en förbättring för vargstammen. Det går åt rätt håll, säger hon. Hon påpekar också att jägarorganisationerna nu aktivt måste jobba för att tjuvjakten upphör.
I ett pressmeddelande skriver Svenska Rovdjursföreningen att – nu när varginventeringen ska ske på ett nytt sätt – så bör antalet vargrevir öka från 27 till 37 och att det borde innebära minst två extra revir per varglän.
Rovdjursföreningen anser också att det inte kan bli tal om någon licensjakt på vargen den kommande vintern.