Foto: SVT

Ingen stress i första Öppet spår på cykel

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen startade Vasaloppets sommarvecka med flera olika cykellopp.

Den stora Cykelvasan går av stapeln på lördag, men på fredagen var det premiär för det nya Cykelvasan Öppet spår. Mer än 2600 cyklister var anmälda till premiären av Cykelvasan Öppet spår som startade i Sälen vid 12 på fredagen. Loppet har samma sträckning över 94 kilometer som den stora Cykelvasan.

Det var kanske lite nervöst, men ingen direkt stress bland cyklisterna.

Nybörjare och erfarna

– Vi är från Norge och har aldrig åkt det här förut. Men vi hörde att det fanns ett Öppet spår där det inte är så stressigt, säger Ann Britt Godtlund från Skofterud strax innan start.

– Jag har åkt totalt 17 gånger i Vasaloppet och Öppet spår på skidor men aldrig något cykellopp, berättar Anna Lindskoog Pettersson från Sollentuna.

Hon stod ändå allra först i sitt startled.

– Jag har ju varit här många gånger på vintern och vet att det är bra att vara ute i tid, säger hon.

Bredden viktig

När Öppet spår-loppet väl var i gång så framgick det ännu tydligare att det här är mer för dem som inte har så bråttom – det var väldigt lungt i starten. Den stora Cykelvasan på lördag som är mer tävlingsinriktad blir dessutom fullbokad direkt.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi visar att vi tar motionärerna på allvar. Det är ju bredden mellan elit och motionär som är själva Vasaloppet. Nu finns det ett bra lopp för de som vill åka cykel i lugn och ro i nio mil, säger Vasaloppets sportchef Johan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.