Lantbrukaren Kristian Willman är bekymrad över tranornas framfart på åkrarna.

Ja till skyddsjakt på tranor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna har beviljat skyddsjakt på tranor. Det är potatisodlare i Dala-Järna som ansökt om att få skjuta tranorna som de menar förstör deras grödor.

–  Det har kommit grupper med upp till 70 tranor som kommit inflygande tidig morgon och går här och petar upp sättpotatisen, säger lantbrukaren Kristian Willman.

Skyddsjakten är hårt villkorad med bland restriktioner i tid och platser. Endast mellan 9 juli och 9 augusti 2015 får jakten bedrivas, och endast på ett antal odlingsfastigheter som finns listade i tillståndet. Totalt får högst 13 tranor skjutas. Dessutom är en särskild jägare utnämnd, alternativt ska länsstyrelsen själv utföra skyddsjakten.

Skrämsel utan resultat

Trots att olika skrämselmetoder använts i området tex gasolkanoner och pyramidspeglar så har det inte varit tillräckligt menar potatisbönderna. Effekten av skrämselmetoderna var dessutom bäst i början av försöket, sedan verkar tranorna ha vant sig.

– Dom flyttar sig väldigt lite bara. Vi började i början på juni när dom gick på veten, sen fortsatte dom på havre, så ärtor, bönor och nu är det potatisens tur, säger lantbrukaren Janne Eriksson. 

Länsstyrelsen Dalarna konstaterar att tranorna har vant sig med de upplåsbara fågelskrämmorna. I sitt beslut konstaterar man också att tranan inte är en hotad fågelart. Beslutet är möjligt att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.