– Vi klarar det här, säger pensionerade distriktssköterskan Ingegerd Sjödén.
Det är stilla i Älvdalen under tisdagen. Men i slutet av veckan väntas uppemot 430 nya flyktingar komma dit.
De ska bo i försvarets anläggning vid det jättelika militära skjutfältet i Trängslet några mil norr om Älvdalen.
Landstinget vädjar
Det väntas bli ett hårt tryck på bland annat sjukvården och nu vädjar landstinget till pensionerad personal att börja jobba igen – för att ta hand om alla flyktingar som kommer till Älvdalen.
Och två trotjänare ställer upp.
– Vi har varit och tittat på lokalerna, de ser fina ut, säger pensionerade distriktssköterskan Ingegerd Sjödén.
– Jag har jobbat i Saudiarabien så jag vet lite hur det fungerar med språket och religionen, säger Lis Eriksson, också pensionerad distriktssköterska.
Stor förändring
Det bor bara runt 7000 personer i hela kommunen, lite inflyttning, fler dör än föds – så över 400 nya ansikten är en stor förändring.
En förändring med möjligheter.
– Vi säger inte att vi tar emot flyktingar, vi integrerar nya medborgare. Vi behöver fler invånare för att behålla den service som vi har i dag, säger kommundirektör Stefan Linde.
Byns handlare förbereder sig också. Förra sommaren kom också flyktingar till Trängslet – men under mycket kortare tid. Då tog kontaterna slut i byns butiker och även kontantkort till mobiltelefoner.
– Det är kontanter och kontantkort som vi behöver ha, säger handlaren Bengt Leandersson.
Optimistiskt
Men för att lösa den akuta flyktingkrisen inom vården så är det alltså de i Älvdalen som egentligen slutat att jobba som får rycka in för att möta lite nya patienter.
– Språket är ju annorlunda och många kan ju vara i kris men annars ska vi nog klara det här. Vi är ju gamla distriktssköterskor, säger Ingegerd Sjödén.