Efter två dagars besök från södra till norra Dalarna så var det sista stoppet för prinsparet en kort skogspromenad från Grövelsjöns fjällstation till en av Idre Samebys kåtor.
”Stolt älvdaling”
– Samekulturen är ju väldigt viktig, så vi ville stötta det. Att den södraste samebyn finns här i Dalarna är jag väldigt stolt över som älvdaling, så det var viktigt att komma hit, säger prinsessan Sofia.
– De fick några presenter av oss och vi pratade inne i kåtan, säger Tomina Rihpa från Idre Sameby.
– Jag frågade hur det var att vara kunglig och Sofia sa att det var lite drygt i början men man vänjde sig, fortsätter Tomina.
”Viktigt att samerna syns”
Här fick Sofia och Carl Philip träffa medlemmar i samebyn och prova på olika samiska delikatesser.
– Det är viktigt att synas, att visa att man finns till i den här delen av landet och även att kungligheterna får veta att vi finns till här i Älvdalens kommun, där Sofia härstammar ifrån, säger Mikael Andersson från Idre Sameby.
– Det finns så fantastiskt mycket att se och det visar också en bredd från norr till söder, så det finns mycket att se, säger prins Carl Philip.
Prinsparet lovade också att komma tillbaka till Dalarna snart igen.
Idre sameby
Idre sameby bildades 1983 och är Sveriges sydligaste renskötselområde. Medlemsantalet uppgår idag till ungefär 36 personer, varav 13 personer är renägare.
Idre sameby är belägen i norra delen av Älvdalens kommun och del av Härjedalens kommun.
För Idre nya sameby Idre som till huvuddelen är belägen inom Dalarnas län har renskötselrätten upplåtits genom så kallade Kungliga brev åren 1888 och 1899. Året runtmarkerna förvaltas av Länsstyrelsen Dalarna.