Skrämdes landskapsdjuret iväg?

Uppdaterad
Publicerad

Berguvarna vid Falu gruva har försvunnit.

Kan den berguvsstaty som flyttades till gruvan för att hedra uvarna istället ha skrämt iväg dem?

Den berguvshona som häckat vid Falu gruva i omkring 20 år är sedan i höstas försvunnen tillsammans med berguvshanen och parets tre ungar.

Berguven är Dalarnas landskapsdjur och kanske är just den här familjen en särskilt omtyckt symbol för länet eftersom det undet åtta år gått att följa dem i deras vardag via en webbcam som monterats vid gruvan.

Berguven i Dalarna

Men nu har inte berguvarna setts till på flera månader, vilket är mycket ovanligt och har fått Dalarnas ornitologiska förening att oroa sig över uvarnas framtid.

– Vi ser att antalet häckande par blir allt färre och berguven är på väg bort från Dalarna. Kanske måste vi skaffa ett nytt landskapsdjur om det fortsätter såhär, säger Mats Forslund, ordförande i föreningen.

Kan ha skrämts iväg

Vad har då orsakat att berguvarna efter så lång tid lämnat sin boplats vid gruvan? Enligt fågelentusiasten Kalle Bergström som följt berguvarna vid gruvan dag för dag under 8 års tid så har den berguvsstaty som våren 2014 flyttades från centrum till gruvan skrämt iväg fåglarna.

– Det är fakta att sedan statyn flyttades upp till gruvan så har berguvarna undvikit den sidan av gruvan, som de annars så gärna besökte. Jag har talat om det för de på gruvan, men det är ingen som har lyssnat på mig, säger han.

Ingen expert rådfrågades

Berguvsstatyn tillhör Falu kommun och har sedan den skapades av konstnären Lennart Sand på 80-talet stått i stadskärnan. 2014 när det gjordes om i centrala Falun, bestämde kommunen tillsammans med stiftelsen Stora kopparberget som äger marken vid gruvan att statyn skulle flyttas dit.

Enligt personen som då var projektledare på Falu kommun rådfrågades ingen berguvskännare innan statyn flyttades. Personen tillägger att markägare, Länsstyrelsen Dalarna och även konstnären själv ställde sig bakom flytten till gruvan.

Konstnären var emot

När SVT kontaktar konstnären Lennart Sand säger han att han inte tror att skulpturen är så pass verklighetstrogen att den skulle kunna skrämma riktiga berguvar.

– Även om det förstås hade varit smickrande om det var så, men de här djuren fungerar inte på det sättet. Däremot höll jag aldrig med om att skulpturen skulle flyttas från stan till gruvan, där fanns ju redan de verkliga som man kunde titta på, säger han.

Ingen utredning ännu

Länsstyrelsen som ska skydda hotade arter som berguven har ännu inte utrett frågan om försvinnandet. Per Johansson vid naturvårdsenheten tycker inte att det är en rimlig teori att berguvarna skrämts iväg av statyn, men har inte heller någon annan teori i nuläget.

– Det finns såklart anledning att fundera varför berguvarna inte längre är här och i framtiden tillsammans komma fram till hur man ska få tillbaka berguven till gruvan och få den att stanna här, säger Per Johansson.

Flytt inte aktuell

Just nu är alltså berguvsstatyn den enda berguven vid gruvan. Vad det beror på kan ingen med säkerhet svara på, men att flytta på statyn för säkerhetsskull är inte aktuellt. Markägaren vid gruvan hänvisar till kommunen och den tjänsteman på kommunen som var direkt inblandad vid flytten av statyn vill inte svara på frågor.

– Vi kan ge tillbaka statyn till Falu kommun, men jag har inte fått några indikationer på att det skulle finnas någon sådan problematik. Skulle det vara så tar vi såklart upp den diskussionen, säger Anna Björkman som är chef vid Falu gruva. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berguven i Dalarna

Mer i ämnet