Vill få unga att göra medvetna yrkesval

Uppdaterad
Publicerad

En ny satsning ska hjälpa ungdomar i Dalarna att göra medvetna studie- och yrkesval för att undvika att fler väljer yrken som inte efterfrågas.

Nu startat ett nytt initiativ för unga i Dalarna om länets framtida jobb. Satsningen kallas för ”Arbetsmarknadskunskap” och det är ett samarbete mellan offentliga och privata arbetsgivare för Sveriges elever mellan 13-19 år och deras föräldrar. Målet är att ungdomar ska bli mer medvetna när de väljer studieinriktning och yrke.

Utmaningar på arbetsmarknaden

Bakgrunden till projektet är de utmaningar Dalarnas arbetsmarknad står inför med bland annat låg utbildningsnivå, brist på nyckelkompetenser, begränsad inflyttning och stora pensionsavgångar.

Störst brist teknik, pedagogik, vård och omsorg är branscher där det saknas flest folk i Dalarna, enligt Falun Borlänge-regionen som driver projektet i Dalarna tillsammans med kommuner och arbetsgivare.

10 av 15 kommuner deltar

Under förra veckan drog projektet igång i Dalarna både på kommunala gymnasier och friskolor. I Dalarna deltar 10 av länets 15 kommuner i projektet, tillsammans med ett tjugotal arbetsgivare och branschorganisationer. I projektet får eleverna ta del av föreläsningar i skolan om hur arbetsmarknaden ser ut och vilka vägar som leder till jobb.

– Det är lätt att få bilden av att vi vill krossa folks drömmar. Så är det verkligen inte. Vi vill motivera unga och visa vilka vägar som finns, säger Ingrid Saksvik som är kommunikatör för projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.