– Vi har fått in många tips om att personer testar sina hundar på björn under sommaren och det är inte tillåtet, säger Hans-Olof Sundström, polisinspektör i Gävleborg.
Även i Dalarna har polisen mottagit tips om att jakthundar släpps lösa i skogen för att jaga efter björn. Att träna sin hund på björnar då det inte är jaktsäsong kan vara jaktbrott.
– Om avsikten är att senare döda björnen kan det vara försök eller förberedelse till grovt jaktbrott. Enligt jaktlagen får man inte heller ofreda vilt, vilket det kan vara frågan om här, säger åklagare Christer Jarlås.
Skärper tillsynen
Antalet anmälningar om illegal rovdjursjakt, som rör bland annat varg och björn, har ökat. Enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 38 fall av illegal rovdjursjakt under det första halvåret, vilket kan jämföras med 23 anmälningar för samma period under 2014. Licensjakten för björn inleds i slutet av augusti, och polisen kommer att kraftsamla för att komma åt eventuell tjuvjakt.
– Ja, vi kommer tillsammans med länsstyrelsen att skärpa tillsynen vid årets björnjakt, säger Hans-Olof Sundström,
Stoppat jaktlag
Även i Dalarna kommer polisen tillsammans med länsstyrelsen att övervaka jakten. Sedan tidigare har Sveaskog valt att dra in björnjakten för två jaktlag i Dalarna respektive Gävleborg.
– I det ena fallet handlade det om att länsstyrelsen hade hittat en olaglig åtel där jaktlaget jagade. I det andra fallet handlade det om att vi under flera år fått in mycket information om att jakten inte bedrevs på ett etiskt riktigt sätt, säger Anders Johansson, jaktansvarig vid Sveaskog.
Enligt Anders Johansson ska den oetiska jakten bland annat ha handlat om att jägare gensköt björnar med hjälp av motorfordon.
Fakta: Förslag på förändrat polisarbete
Enligt uppgifter från polis och åklagare är vissa lokala poliser ovilliga att utreda grova jaktbrott. Problematiken tas även upp i en studie från Brottsförebyggande rådet. Orsakerna till oviljan kan vara att de lokala poliserna jagar i samma jaktlag som den misstänkte eller att poliserna är rädd för repressalier. Enligt ett förslag ska jaktbrotten istället utredas av poliser vid NOA, Nationella operativa avdelningen, på riksnivå.