170 miljoner i underskott

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvården går back med 170 miljoner kronor i underskott jämfört med budget.

Trots att landstinget genomfört ett omfattande sparpaket de senaste två åren då 250 miljoner kronor sparats in och 200 anställda har fått sluta, är underskottet för vården enormt.

-Personalen har slitit hårt och minskats med 4 procent, ändå ser vi inga effekter. Det måste finnas ett stort svart hål någonstans, vi förstår inte vart pengarna försvinner, säger oppositionsrådet  i landstinget Jan Wiklund (M)

”Ledningen har tappat greppet”

-Den politiska ledningen och till viss del tjänstemannaledningen har tappat greppet över ekonomin. Nu krävs att vi gör något radikalt för att få ordning, menar han.

Landstingsledningen räknar ändå med en budget i balans i slutändan. Skatteintäkterna har ökat jämfört med budget och dessutom får landstinget 101 miljoner kronor i så kallad AFA-återbetalning, vilket har med återbetalning av pensionspengar att göra.

– Det som räddar budgeten är att landstinget får tillbaka pensionspengar efter att vi har betalat in för mycket, och att skatteintäkterna ökar. Hälso och sjukvården blöder fortfarande

Samlat underskott nästan 900 miljoner

Landstinget har mellan år 2000 och 2011 redovisat ett samlat underskott på 883 miljoner kronor.

Förra veckan beslutade den rödgröna majoriteten i Landstinget Dalarna att landstingsskatten i Dalarna ska höjas med 50 öre. Den höjningen träder dock i kraft först vid årsskiftet och påverkar alltså nästa års budget.

Tillbakavisar kritiken

Landstingsrådet Inga-Lill Persson (S) håller inte med Wiklund om att majoriteten skulle ha tappat greppet:

– Vi har fullständig kontroll och vet vart varje skattekrona går någonstans. De senaste åren har vi haft en kostnadsutveckling som är den lägsta i Sverige, säger landstingsrådet.

– Den här situationen delar vi med de allra flesta andra landsting, vi blir äldre och äldre, vi kan bota mer men till en mycket högre kostnad avslutar Ingalill Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.